"Cap a una Barcelona Global", Emilio Cuatrecasas

Seguint l’exemple de Nova York, amb Partners for New York, el de Londres, amb London First, o el de Suïssa, amb Avenir Suisse, un grup de persones i empreses de totes les edats i procedències ens hem unit en la plataforma Barcelona Global per comprometre’ns amb una única missió: “Fer de Barcelona una de les millors ciutats del món per desenvolupar talent i activitat empresarial”. El nostre propòsit és aconseguir que quan un inversor de qualsevol lloc del món pensi en Barcelona, la ciutat no només li suggereixi una destinació turística atractiva o un centre de convencions excel·lent, sinó una ciutat òptima per generar valor i ocupació. Pensem que Barcelona s’ha de convertir en una destinació econòmica global de primera magnitud. I malgrat els importants èxits recents, com l’obtenció de la capitalitat mundial del mòbil o la puixança dels nostres centres d’investigació i formació, la competència creixent entre les grans ciutats del món, estimulada per la globalització, fa que la nostra visibilitat i influència internacional corrin el risc de diluir-se.

Disposem d’una ubicació privilegiada, amb una marca mundial, amb un nombrós grup d’empreses exportadores i amb una llarga tradició de col·laboració entre les esferes pública i privada que, posada al servei de la competitivitat, pot generar avantatges i atractius imbatibles.

Barcelona Global neix com a palanca d’acció i amb un lema fundacional que és una autèntica declaració de principis: “Fem que passi”. El nostre objectiu és aconseguir que els projectes o les activitats que puguin millorar les condicions de competitivitat internacional de Barcelona es posin efectivament en marxa.

Ja tenim aprovada una primera agenda de treball: col·laborar amb l’Ajuntament en la creació i protecció de la marca Barcelona; crear una xarxa d’ambaixadors voluntaris de Barcelona a les principals ciutats del món perquè identifiquin oportunitats d’inversió i difonguin els avantatges de la nostra ciutat; promoure una plataforma que agrupi transversalment la nostra indústria alimentària per convertir-la en un potent motor d’iniciatives; millorar les condicions d’acollida dels directius internacionals que s’instal·len a Barcelona; promocionar internacionalment la qualitat dels nostres serveis mèdics i hospitalaris; facilitar als joves dissenyadors l’accés als mercats internacionals; o convertir-nos en un referent urbà en el camp de l’eficiència energètica.

Acabem d’arrencar. Amb entusiasme, molta feina voluntària i el compromís de més de dos-cents socis entre els quals hi ha algunes de les empreses més rellevants de la ciutat. Ens hem compromès estatutàriament a no acceptar ni un euro públic per finançar la nostra associació i que cada un dels nostres projectes obtingui el suport exprés dels socis.

Necessitem més que mai una ciutat viva i fèrtil, que continuï atraient persones i empreses i, en la mesura possible, els millors. No tinguem dubtes: la futura prosperitat d’una ciutat com la nostra és directament proporcional a la seva capacitat per atreure talent i activitat econòmica de tot el món.

Barcelona destaca perquè és una ciutat feta a si mateixa. Si a París visitem el Louvre; a Roma, el Coliseuoel Vaticà, i a Madrid, el Prado, la primera atracció de Barcelona ha estat impulsada pels seus ciutadans: la Sagrada Família. Són els ciutadans de Barcelona que li han donat la seva estatura de gran ciutat. Així van sorgir l’hospital de Sant Pau, la catedral, el Liceu o el Park Güell, o, més recentment, el CosmoCaixa i el Caixa-Forum. El Museu Picasso, la Fundació Miró, la Tàpies, el Macba, el museu del Futbol Club Barcelona o els mateixos Jocs Olímpics del 1992, que no haurien estat possibles sense la iniciativa i la contribució ciutadanes.

Si volem que la nostra ciutat continuï sent capdavantera i pròspera ens hem de posar a treballar. Tornem a posar en voga el lema preolímpic que tant ens va ajudar, “Barcelona més que mai”, perquè és en ciutats com la nostra on hi ha la ruta del creixement i la recuperació econòmica. Des de Barcelona Global us animem a recórrer-la junts.

20-IX-12, Emilio Cuatrecasas, President de Barcelona Global, lavanguardia