la qualitat de les universitats, un futur condemnat a la incompetència

+ una política pressupostària que impedirà qualsevol mena de creixement i recuperació

Que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB) siguin la primera i la segona millors universitats d’Espanya, segons el rànquing mundial QS, és una bona notícia... El que és preocupant és que el lloc que ocupa la UAB en aquest rànquing –que mesura criteris com la qualitat de la recerca, del professorat, les infraestructures o el grau d’internacionalització– és el 176, pel 186 de la UB... La poca rellevància de la nostra universitat en el context internacional és un repte pendent. Desgraciadament, el camí que no s’ha pogut o no s’ha sabut recórrer durant els anys de bonança és ara un impossible...

El rànquing mundial QS
1 Inst. Tecnològic de Massachusetts
2 Universitat de Cambridge
3 Universitat de Harvard
4 UCL (University College London)
5 Universitat d’Oxford
6 Imperial College London
176 Universitat Autònoma de Barcelona
186 Universitat de Barcelona
206 Universidad Autónoma de Madrid
226 Universidad Complutense de Madrid

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és la millor universitat d’Espanya i la 176 del món, segons el rànquing mundial QS, que valora 2.500 centres d’arreu del món i que ahir va fer públics els resultats. Després de l’Autònoma, la Universitat de Barcelona (UB) ocupa el segon lloc al rànquing espanyol i se situa com a número 186 a escala mundial.

Per elaborar aquesta llista, QS duu a terme l’estudi en funció de criteris com la qualitat en la investigació, en el professorat, l’ocupabilitat dels graduats, les infraestructures, la internacionalització, la connexió amb la societat o la investigació i el desenvolupament. El primer lloc al món l’ocupa el nordamericà Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), seguit de la britànica Universitat de Cambridge. El tercer lloc és per a Harvard.

La Universitat Autònoma ocupa el lloc 105 en reputació acadèmica i destaca per la seva posició en àrees de coneixement com les Humanitats (posició 92), Ciències Socials (95), Ciències Naturals (106), Medicina i Ciències de la Vida (144) i Enginyeria i Tecnologia (203). Aquest últim any la UAB ha escalat 18 posicions i hi ha arrabassat a la Universitat de Barcelona el primer lloc d’Espanya.

Els dos centres barcelonins són els únics en l’àmbit espanyol que formen part de les 200 millors universitats del món. A continuació arriben les madrilenyes de l’Autónoma i la Complutense. A l’hora de valorar les millors ciutats del món per estudiar, apareix Barcelona en onzena posició, per davant de Madrid, que ocupa el lloc setzè. La millor ciutat per a un universitari és París –sempre segons el rànquing mundial QS, que es fa públic cada any–, seguida de Londres, la nord-americana Boston i l’australiana Melbourne. A Europa també destaquen Viena, Zuric, Berlín i Dublín. El rànquing mesura qüestions com la qualitat de vida de les ciutats i el preu de les universitats.

12-IX-12, lavanguardia