la primavera ciutadana segueix al carrer de l’hivern rus

Forta, però estancada. L'oposició del carrer, la que no té representació a les institucions, va organitzar ahir la seva sisena manifestació multitudinària contra el president de Rússia, Vladímir Putin, en menys d'un any. Enormes globus de colors, sobre els quals algú havia pintat passamuntanyes, demanaven llibertat per a les tres rockeres de Pussy Riot, condemnades el mes passat a dos anys de presó per la seva “oració punk” contra Putin. L'esperit reivindicatiu i festiu es va omplir de nous acudits i pulles contra el cap del Kremlin, al que algú anomenava “home ocell” per haver acompanyat fa una setmana un esbart de garses pilotant un ala delta. Però des de les tribunes i els megàfons amb prou feines es van escoltar noves idees. La fi del poder vertical de Putin i la celebració de noves eleccions segueixen sent les principals reivindicacions.

Segons la Policia van ser unes 14.000 persones les que es van reunir a la plaça Pushkin, en el centre de Moscou, per marxar pels bulevards de la capital russa fins a l'avinguda Sajarov. Fuentes dels organitzadors de la protesta, batejada com a “Marxa dels Milions”, asseguren que els manifestants podrien arrivar als 20.000, encara que a alguns capdavanters opositors se'ls omplís la boca amb 100.000.

Les esperances de canvi que van néixer el passat mes de desembre, després de les eleccions parlamentàries i les primeres manifestacions massives contra el frau electoral, on l'oposició va arribar a reunir a unes 120.000 persones, es van anar dissolent després de la victòria de Vladímir Putin a les eleccions presidencials de març. Putin ja va ser president de Rússia entre 2000 i 2008, i després va estar quatre anys com a primer ministre. Al costat dels desil·lusionats també han abandonat la protesta els qui demanen als organitzadors un missatge concret, alguna cosa que aglutini i que vagi més enllà del simple “Putin fora!”

Voina_392Entre aquests últims es troba el multimilionari Mijaíl Prójorov, candidat a les eleccions presidencials de març. Prójorov va participar en les anteriors protestes com a ciutadà del carrer, però en aquesta ocasió va decidir no assistir davant la falta d'un programa coherent. El líder del partit liberal Yábloko, Grigori Yavlinski, també va demanar als seus seguidors no participar.

En realitat la mateixa configuració d'aquesta oposició dificulta un missatge comú, o fins i tot la designació d'un lideratge únic. La mateixa marxa d'ahir explica gràficament qui són. Al costat de la plaça Pushkin, els manifestants es van dividir en tres columnes, una per a les esquerres, una altra per als nacionalistes i la tercera per als lliberals i altres posicions centrades.

Però a totes aquestes ideologies els uneix una mateixa cosa: el rebuig al sistema creat per Putin des que arribés al poder fa dotze anys. Aquesta idea les manté fortes i els permet reunir al carrer a diverses desenes de milers de persones per mantenir el seu pols amb el poder. “Hem de venir a les manifestacions per guanyar llibertat per a nosaltres i per als nostres fills, per defensar la nostra
dignitat. Ningú ens alliberarà, sinó nosaltres mateixos”, va dir a la multitud l'advocat i bloguer Alexéi Navalni, el més carismàtic dels líders de l'oposició, l'única figura nova que ha sorgit de les protestes.

En els eslògans polítics d'ahir van aparèixer per vegada primera les Pussy Riot, el grup de rock punk que s'ha fet famós a tot el món després de la seva detenció al març, després que demanessin la fi de Putin en la catedral de Crist Salvador de Moscou. L'alliberament de les tres condemnades va ser ahir una altra de les reivindicacions de la marxa.

Des que Putin va prendre possessió com a president, al maig, el Parlament rus ha aprovat una sèrie de reformes legislatives que l'oposició assegura van dirigides contra les veus discrepantes. Una d'aquestes decisions ha augmentat considerablement les multes per participar en manifestacions no autoritzades o per practicar qualsevol tipus de violència durant un míting. La decisió es va prendre al juny, després que la manifestació del 6 de maig acabés violentament.

En la marxa d'ahir també va participar Guennadi Gudkov, un dels pocs diputats que ha pres part en les protestes anti Putin. El divendres la Duma li va treure el seu escó de diputat. La seva expulsió es deu a les sospites que ha mantingut activitats comercials incompatibles amb el seu càrrec, una cosa per la que se l'està investigant, però pel que no existeix encara cap resolució judicial.

16-IX-12, G. Aragonés, lavanguardia