Turquia, lluny de la lllibertat de premsa (sobretot per als mitjans prokurds)

Tot era una suma de superlatius ahir davant del Palau de Justícia d'Istanbul: la primera vista oral del major judici contra periodistes en la història turca tenia lloc. Quaranta-quatre periodistes de mitjans kurds –35 dels quals porten ja més de nou mesos a la presó preventiva– estan acusats de formar part d'una organització terrorista coneguda com a Unió de les Comunitats del Kurdistan (KCK).

La cita a més tenia lloc en el major recinte judicial d'Europa, 42.000 metres quadrats distribuïts en 19 plantes, al país que manté el rècord mundial de periodistes empresonats: uns 95, segons l'organització proderechos humans Bianet.

Segons l'acta d'acusació, el KCK és l'organització nodrissa que inclou tant en el seu braç armat a l'il·legal Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) com altres seccions més polítiques i menys violentes. La mediàtica figuraria entre elles.

Els advocats de la defensa, però, posen l'accent en la falta de bases legals, l'absurd de diverses de les acusacions i que la llibertat de premsa està lluny de trobar-se fora de perill a Turquia, sobretot per als mitjans prokurds. No són els únics que denuncien un atemptat a la llibertat d'expressió. “En l'acta d'acusació, el periodisme és el que està encausat, doncs no s'aprecia cap altre motiu. Les proves són els articles, els editorials”, va dir a l'agència France Presse Kadri Gürsel, columnista del diari Milliyet i president de la secció turca de l'Institut Internacional de la Premsa. El Govern nega que hi hagi censura.

11-IX-12, R. Ginés, lavanguardia