el Congreso boicoteja la lliure recepció de TV3 al País Valencià i ses Illes

+ contra el tancament de TV3 al País Valencià

Els diputats del PP han votat en contra de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) 'Televisió sense fronteres', que pretenia que les cadenes autonòmiques es puguin veure en aquelles comunitats on es comparteixi la mateixa llengua.

Es tracta d'una iniciativa que va arribar al Congrés al setembre de 2011 amb el suport de més de 670.000 signatures de ciutadans i que busca eliminar les traves administratives per garantir que les televisions autonòmiques amb llengua pròpia es puguin veure en altres comunitats. L'objectiu original era que Tv3 pogués veure's a la Comunitat Valenciana i a Balears, però després s'ha reclamat també que EITB pugui emetre a Navarra.

Després de la Junta de Portaveus dels dimarts, el diputat d'ERC, Alfred Bosh, va explicar aquesta setmana en roda de premsa en la Cambra baixa que es tracta d'una iniciativa que advoca per una televisió sense obstacles lingüístics o administratius i que ha estat promoguda per diferents entitats i provocada en origen per la impossibilitat que Tv3 i altres televisions en català no poguessin ser vistes des de la Comunitat Valenciana o les Illes Balears.

Segons va explicar, ERC, en certa mesura, va ser impulsora d'aquesta iniciativa perquè considera que igual que es reben ofertes televisives en diversos idiomes, com l'anglès o el francès, també en moltes parts d'Espanya es podria rebre el senyal de cadenes en català. "Alguna cosa que sembla tan evident, tan lògic i tan del segle XXI com això, doncs no és fàcil i és complicat. Per això, la necessitat de presentar aquesta ILP", va agregar.

No obstant això, els populars rebutgen aquesta possibilitat al·legant qüestions tècniques, ja que perquè el senyal pogués arribar amb qualitat d'uns territoris a uns altres seria necessari instal·lar noves infraestructures comunicatives, una despesa inoportuna donada l'actual conjuntura econòmica.

(Els Governs valencians precedents obligaren a claussurar una xarxa, d'inciativa privada, de repetidors que permetia veure TV3 a tot el País Valencià. La resistència civil a tancar-los ha provocat multes als seus promotors per centenars de milers d'euros.
ver aquí. ndr)

Al Govern valencià han mostrat sempre la seva conformitat amb que el senyal d'ambdues televisions autonòmiques arribarà de forma recíproca a ambdues comunitats, però no del senyal "il·legal" de Tv3 en terres valencianes des dels repetidors instal·lats per Acció Cultural.

Un parell d'anys de tramitació parlamentària

Va ser fa amb prou feines un any, sota l'anterior Executiu socialista, quan la Cambra baixa va decidir prendre en consideració aquesta iniciativa popular. Així, el PSOE, CiU, PNB, ERC, IU-ICV, Coalició Canària, BNG i NaBai van mostrar la seva disposició favorable a la seva tramitació, a diferència de UPyD que va votar en contra, o el PP i UPN que es van abstenir en la votació.

En concret, en tractar-se d'una ILP és una iniciativa que no va decaure en el tràmit parlamentari amb la dissolució de les Corts per a la concurrència dels comicis del passat 20 de novembre de 2011, és a dir, que s'ha tramitat amb la conformació del nou Govern, a diferència d'altres normatives pendents, com per exemple la Llei de Mort Digna o la Llei d'Igualtat de Tracte.

El govern socialista la va vetar

Precisament, malgrat complir amb els tràmits formals i comptar amb el vistiplau de la Junta Electoral Central a les signatures presentades, la iniciativa es va topar a l'octubre de 2010 amb el veto del Govern socialista, que, acollint-se a l'article 134.6 de la Constitució Espanyola, va rebutjar la seva tramitació en considerar que suposava un augment de la despesa pública.

No obstant això, la Taula del Congrés va considerar posteriorment que aquest veto no estava suficientment justificat, per la qual cosa li van retornar l'escrit al Govern perquè detallés en què es basava el seu rebuig a tramitar la iniciativa, que a mitjan estiu de 2011 va donar el vistiplau a la seva tramitació.

L'entitat que la promou, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), es va reunir al juliol de 2011 amb el llavors ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, i amb el seu equip per sol·licitar que el Govern aixequés "el veto" a la tramitació d'aquesta iniciativa ciutadana.

A la trobada van assistir la presidenta de la Comissió Promotora de la ILP, Mercè Teodoro; el president de ACPV, Eliseu Climent, i els representants de les acadèmies de la llengua Salvador Giner (Institut d'Estudis Catalans), Xosé Luis Méndez Ferrín (Real Acadèmia Galega) i Xabier Kintana (Euskaltzaindia-Real Acadèmia de la Llengua Basca).

'Contra la llibertat informativa'

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha lamentat que PP i UPyD hagin expressat la seva voluntat de votar en contra de la Iniciativa Legislativa Popular de 'Televisió sense Fronteres', que suposa votar "en contra de la llibertat d'expressió, la pluralitat informativa i el respecte a la diversitat lingüística i cultural".

L'entitat, en un comunicat, ha emplaçat al president de la Generalitat, Alberto Fabra, a ser "coherent amb les seves paraules i, si realment està en contra de la censura de Tv3 al País Valencià, com ha dit diverses vegades, i a permetre la reobertura dels repetidors de ACPV", així com a "retirar els expedients sancionadors contra la nostra entitat, i així permetre tornar a la situació anterior a la censura impulsada pel president Francisco Camps".

12-IX-12, ep, lavanguardia

Els vots en contra del Partit Popular no permetran que al País Valencià puga tornar a veure's TV3. Almenys, de moment. El no dels populars a la iniciativa legislativa popular (ILP) 'Televisió sense fronteres' impossibilita el desenvolupament del text recollit per la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries que garanteix la recepció de les ràdios i televisions als diferents territoris que comparteixen una llengua comuna...

La ILP 'Televisió sense fronteres' va estar impulsada per Acció Cultural del País Valencià després de la decisió del govern valencià de Francisco Camps d'imposar quantioses multes a l'entitat i que va suposar el tancament dels repetidors que difonien el senyal dels canals de la corporació catalana. Aquesta iniciativa va arribar al Congrés dels Diputats amb el suport de 651.650 persones.

11-IX-12, S. Almenar, ara