d’Alexandria a Zlitan, el fanatisme cristià i islàmic crema biblioteques

Islamistes radicals van rebentar el divendres la tomba de l'acadèmic sufí del segle XV Abdel Salam al Asmar, i van cremar la biblioteca de la mesquita de la ciutat de Zlitan. Des de l'inici de la primavera àrab són constants els atacs contra mesquites i tombes del nord d'Àfrica que els radicals consideren idólatras. Els assaltants van emprar bombes i una excavadora per destruir un complex d'altars que incloïa la tomba. En l'últim any han estat atacats diversos llocs de la tradició musulmana mística sufí a Líbia, Egipte i Màli.

26-VIII-12, reuters, lavanguardia

- Integristas destrozan dos mausoleos en las ciudades libias de Trípoli ... (youtube, 1'23'')

Assaltants salafistes han destruït aquest dissabte un santuari amb diverses tombes sufís del segle XV i una llibreria de la ciutat de Zlitan, segons han confirmat fonts governamentals i testimonis presencials. Els atacants han recorregut a bombes i bulldòzers per a destruir el complex en ruïnes i milers de llibres de la llibreria de la mesquita d'Asmari, han relatat testimonis presencials i el membre del consell militar de Zlitan Omar Alí. Els salafistes consideren herètics els santuaris sufís, que han estat objecte d'atacs des de fa una mica més d'un any a Líbia, Egipte i Màli.

26-VIII-12, reuters/ep

Fonamentalistes islàmics van demolir avui amb una excavadora part del mausoleu d'un sant musulmà a Trípoli i van profanar la seva tomba, va constatar un periodista de l'AFP, un dia després de la destrucció del principal sepulcre del país, a l'oest de Líbia.

El dissabte al matí, diversos integristes islàmics armats amb una excavadora i un martell mecànic van enderrocar una part del Mausoleu d'Al Shaab al Dahmani, prop del centre de la capital líbia i van profanar la tomba d'aquest savi, un lloc de peregrinació per a alguns musulmans, en particular els sufís, va afirmar el periodista.

El vespre, desenes de fonamentalistes van fer esclatar el Mausoleu del xeic Abdesalem al Asmar, un teòleg sufí del segle XVI, a Zliten, a 160 km a l'est de Trípoli, escenari des del dijous d'enfrontaments durant la nit, segons un vídeo difós a les xarxes socials.

En aquest vídeo es veu l'explosió del mausoleu, el més important de Líbia, entre crits de "Déu és gran".

Una biblioteca i una universitat que porten el nom del xeic Al Asmar també han estat blanc d'actes vandàlics i de saqueig, van informar fonts de seguretat locals.

D'altra banda, diversos testimonis van assegurar avui que un altre mausoleu, el del xeic Ahmed al Zarruk, va ser destruït a Misrata, a 200 km a l'est de Trípoli.

Els integristes s'oposen a aquests mausoleus erigits en memòria de sants per ser objecte de "veneració", la qual cosa, al seu entendre, contradiu la unicitat divina (Déu és l'únic), un precepte fundador de l'islam.

25-VIII-12, af, extra.ec