amenaça d’anys de presó per a la crítica política i civil de les Pussy Riot

Join Pussy Riot Global Day 17 August
-a Barcelona, Londres, París...-

Amnesty International:
Take Action Here

la venjança de Putin:
6 mesos més de presó per a les Pussy Riot

Ni la pressió internacional, ni les peticions de clemència de famoses estrelles de la música, ni les protestes de l'oposició al Kremlin, ni tan sols les paraules de Putin en les quals demanava indulgència, semblen servir perquè les tres joves rockeres de Pussy Riot surtin ben parades de l'escandalós judici al que s'enfronten a Moscou. El fiscal de l'Estat va demanar ahir per a elles tres anys de presó; menys del màxim de set al que podrien ser condemnades, però moltíssim per els qui opinen que la justícia, l'Església ortodoxa i el Kremlin s'estan acarnissant amb elles.

Es diuen Nadezhda Tolokónnikova (22 anys), María Aliójina (24) i Ekaterina Samutsévich (29), però des del passat mes de març tothom les coneix com les tres de Pussy Riot, un grup de música punk que va néixer l'any passat i que les seves desllengüades cançons pretenien ser protesta contra el masclisme i contra la democràcia dirigida del president rus, Vladímir Putin.

El 21 de febrer del 2012 cinc dones van entrar en la catedral de Crist Salvador, el major temple ortodox rus. Cobertes amb passamuntanyes de cridaners colors, es van precipitar fins al presbiteri, on està prohibit entrar, i, enfront de l'altar, van improvisar una “oració punk” trucada Santa Mare de Déu, tira a Putin. Un vídeo amb la breu actuació es va filtrar en internet...

Això va succeir en plena ona de protestes contra Putin i en vespres de les eleccions presidencials del 4 de març, que l'actual cap del Kremlin va guanyar de forma clara. Les joves rockeres, que van demanar perdó als creients la setmana passada a l'inici del judici, van justificar la seva acció com una protesta política: volien demostrar la seva disconformitat amb el suport polític que va donar a Putin el patriarca de Moscou i cap de l'Església ortodoxa, Kiril I.

Al març, tres de les cinc van ser arrestades i acusades de vandalisme amb intenció d'incitar a l'odi religiós, la màxima pena del qual en el Codi Penal rus està fixada en set anys de presó. Nikifórov va rebaixar ahir aquesta pena fins als tres anys.

Per al fiscal, “les seves accions demostren clarament odi religiós i enemistat. Van provocar dany als creients. Donada la gravetat del crim, el càstig requerit ha de ser una privació real de llibertat”.

L'advocat defensor, Mark Feiguin, va rebutjar l'acusació. Per al lletrat, el cas de vandalisme no se sosté en el Codi Penal, doncs no es va exercir violència, no es van produir danys ni es van proferir amenaces.

Aquesta idea és la que ha dividit a la societat russa durant aquests cinc mesos de polèmica. Defensors dels drets humans, importants advocats russos, l'oposició a Putin i fins i tot les pròpies acusades creuen que l'acusació és desproporcionada.

La setmana passada, Nadezhda Tolokónnikova, va reconèixer davant el tribunal haver comès un error “en portar el nostre gènere musical a l'església”. Les tres de Pussy Riot han sol·licitat que se  les jutgi de conformitat amb el Codi Administratiu. Estan d'acord amb aquest argument un alt representant dels alts tribunals del país, Mijaíl Barschevski, o el president del Consell de l'Advocacia de Moscou, Henri Reznik, segons recull l'agència Ria Nóvosti. Ahir tots dos van dir que a la Fiscalia no li assistia dret a demanar tres anys de presó. Segons Reznik, es tracta més d'una falta administrativa, tipificada com a insult als sentiments religiosos o profanació d'objectes religiosos.

El protodiaca Andréi Kuráiev, professor de l'Acadèmia Espiritual de Moscou i un popular bloguer, pensa que mereixeria la pena enviar a les joves a realitzar treballs per a la comunitat, o un curs de bons modals.

El suport de grans estrelles internacionals del pop-rock tampoc ha estovat a la Fiscalia. En mesos anteriors, el britànic Sting o els rockers nord-americans de Red Hot Chilli Peppers van aprofitar les seves gires a Rússia per demanar la llibertat per Pussy Riot. L'última a mostrar-los el seu suport ha estat Madonna, que ahir va actuar a Moscou.

Va sorprendre la setmana passada que el mateix Putin demanés indulgència per les tres acusades. “No crec que se les hagi de jutjar de forma molt severa”, va dir als periodistes a Londres.

L'oposició acusa a Putin de tenir sempre l'última paraula en les principals decisions del país i de tenir sota la seva batuta al poder judicial. Però els advocats de les tres rockeres punk no són optimistes. Després de les paraules de Putin, el divendres passat el jutge va rebutjar a la major part dels seus testimonis. “Putin va enganyar a tots una altra vegada”, va dir en Twitter Nikolái Polozov, un dels advocats de la defensa. Aquesta creu que el missatge de Putin anava dirigit a calmar l'empipament d'Occident, però que no anava a tenir influència en el resultat final.

8-VIII-12, G. Aragonés, lavanguardia

Des d'una presó en el nord de Karelia, el exoligarca Mijaíl Jodorkovski, que va ser jutjat a la mateixa sala que les tres de Pussy Riot, ha comparat el judici amb “els inquisidores de l'Edat Mitjana”. En un comunicat en el seu web, va demanar indulgència per a elles. “Els errors de radicalisme poden ser perdonats per la joventut. Faig una crida a totes les persones bones perquè enviïn paraules d'esperança a les noies”.

8-VIII-12, G. Aragonés, lavanguardia

No són tres les dones a les quals aquests dies es jutja a Moscou pel seu comportament davant el més sagrat. Mentre a les tres integrants del grup punk Pussy Riot les hi jutja en el Tribunal Jamovnícheski del centre de Moscou, a una quarta la jutgen al carrer els guardians de la moral i l'ortodòxia. Es diu Madonna i ahir va omplir l'Estadi Olímpic de Moscou amb un concert en el qual va demanar la llibertat per Pussy Riot.

Aquesta vegada a Madonna no li han fet falta grans esforços perquè els seus dos concerts a Rússia, ahir a Moscou i demà dijous a Sant Petersburg, estiguin envoltats de polèmica. Recolzar a les seves joves col·legues russes i que llovieran crítiques contra ella ha estat tot un. Gens estrany daus els antecedents i la posició de l'església ortodoxa cap als espectacles de la diva.

Diverses associacions religioses van demanar ahir que es prohibissin els seus concerts. Prendre posició per les tres acusades “significa interferir en els assumptes interns del nostre país i exercir pressió sobre el tribunal”, va assenyalar el grup monàrquic Unió dels Portadors d'Estendards.

Un portaveu de la Unió de les Germanors Ortodoxes, Yuri Aguéshev, va justificar la petició perquè “aquesta cantant es burla de les nostres lleis, de les nostres tradicions, de la nostra cultura”.

Abans de la seva actuació, Madonna va dir que seria “una tragèdia” que les tres joves anessin a la presó. “Jo estic contra la censura i en tota la meva carrera he promogut la llibertat d'expressió, la llibertat de paraula, i per descomptat penso que el que els està succeint és injust”.

L'animositat dels creients ortodoxos més radicals contra Madonna no es deu al seu suport a Pussy Riot. És la pròpia figura de Madonna, la icona del que representa, la qual cosa ells rebutgen.

De fet, altres estrelles internacionals han mostrat el seu suport a les rockeres de Pussy Riot quan han vingut en mesos anteriors a Rússia, però cap ha rebut crítiques semblants de les organitzacions religioses. Per Kiril Frólov, de l'Associació d'Experts Ortodoxos, els concerts de Madonna són “una blasfèmia”. Ell assegura que la cantant “intenta profanar la creu”.

Ahir, activistes ortodoxos es van presentar en les cues per entrar al concert de Moscou amb creus. I desenes de membres de Catedral Popular i del Sindicat de Ciutadans de Rússia van formar una cadena humana en l'avinguda Nevski del centre de Sant Petersburg com a protesta pels concerts de la cantant. “Els concerts de Madonna són propaganda de les perversions sexuals, promouen el suïcidi, la violència i l'odi religiós”, acusava ahir Anatoli Artiuj, que dirigeix a la ciutat del Neva el moviment Catedral Popular.

El concert d'ahir a Moscou va estar vigilat per 400 agents, entre policia i seguretat privada. No és aquesta la primera vegada que la cantant nord-americana aixeca butllofes a l'Església ortodoxa russa. Fa sis anys, durant el seu gira Confessions on a Dansi Floor, els creients russos es van veure sorpresos per una escena en la qual simulava la seva pròpia crucifixió.

L'any 2009, l'únic concert de Madonna a Rússia es va celebrar a Sant Petersburg. En una carta dirigida a la cantant, els comunistes de la ciutat li demanaven “actuar modestament i cantar cançons revolucionàries”. I li aconsellaven “vestir amb cautela, cantar melòdicament i tenir en compte les lleis de la moralitat”.

8-VIII-12, G. Aragonés, lavanguardia