primer Gay Pride a Hanoi

Hanoi va acollir ahir la primera desfilada de l’orgull gai que se celebra al Vietnam. Un centenar de gais, lesbianes i simpatitzants de la causa homosexual van recórrer amb bicicleta els carrers de la capital amb globus i banderes arc de sant Martí.

El seu objectiu era, d’una manera festiva, “aclarir a la gent que estimar algú del mateix sexe no és una malaltia”, va dir Huy, un estudiant de 21 anys, que va participar en la marxa i que va insistir a subratllar que “som persones com qualsevol altra”, segons va declarar a l’agència Dpa.

Les seves declaracions anaven dirigides a aquelles famílies més conservadores que en lloc d’acceptar l’homosexualitat dels seus fills no escatimen esforços a buscar solucions, fins i tot recorrent a presumptes curanderos.

I és que en aquest país comunista, de moral confucionista, que fa ressaltar la tradició i la família, l’homosexualitat no està prohibida, però sí mal vista. Continua sent un tema tabú. Per això la desfilada es va convertir en una festa popular.

Animada, a més, per les sorprenents declaracions fetes dies abans pel ministre de Justícia. Ha Hung Cuong, que va declarar que havia arribat l’hora de tenir en compte la legalització del matrimoni entre persones del mateix sexe. El govern vietnamita està ja elaborant un text per al mes de maig del 2013.

Si el partit comunista que Ho Chi Minh va crear l’any 1930 fa finalment aquest pas endavant, el Vietnam es convertirà en el primer país d’Àsia a reconèixer les unions homosexuals.

6-VIII-12, I. Ambrós, lavanguardia