el futbol, poderosa palanca del pitjor populisme patriòtic

- Espanya: bombolla del futbol professional: retallades en el PANEM però no en el CIRCENSES

“Volia també demanar-li en aquest seixanta aniversari del pas a la immortalitat d'Eva Perón que aquest proper campionat es digui Campionat Eva Perón i que la copa… com es dirà, a veure, endevinin, a veure si són vius?”, va preguntar Fernández el dilluns a l'acòlit auditori de la Casa Rosada. I entre el públic una dona va cridar: “Cristina Kirchner!”. “No, nena… em mato, vós què querés, que demà m'afusellin en els diaris, és amor el teu, jo ho entenc, però no, no, demà m'afusellen… Evita Capitana, nois, ha de dir-se la copa”, va indicar.

Encara que la mandatària va realitzar la petició davant el qüestionat president de l'Associació del Futbol Argentí (AFA), Julio Grondona, no hi ha dubte que els desitjos de Fernández són ordres. Des del 2009, el kirchnerisme manté una aliança amb Grondona, que porta en el càrrec 33 anys, inclosa part de la dictadura. El Govern va empènyer a la AFA a trencar el seu contracte de drets televisius amb el Grup Clarín i va nacionalitzar el futbol. El controvertit programa Futbol per tots li costa a l'Estat uns 170 milions d'euros per temporada. Des de llavors, el canal públic de televisió i altres cadenes transmeten en obert els partits de primera i segona divisió, mentre en els descansos la publicitat institucional repeteix els èxits del govern.

La presidenta va llançar la idea de dedicar a la controvertida Evita el torneig durant la presentació d'un sistema per impedir l'entrada en els estadis de seguidors violents, coneguts com barrabravas, encara que, sorprenentment, també els va elogiar.

“Jo no vull parlar de barrabravas, perquè sóc filla d'una seguidora, fanàtica com és la meva vieja”, va dir Fernández. “Vaig ser esposa d'un fanàtic també del Racing i sóc mare d'un seguidor fanàtic”, va afegir, mentre anava deixant caure arguments com aquests: que si els àrbitres han de xiular bé, que si les baralles no es produeixen només als gols sinó també a les tribunes, que si els problemes es donen més fora de l'estadi que dins... I va acabar elogiant als barrabravas: “No miren el partit, arenguen i arenguen, la veritat, el meu respecte per tots ells”. “Jo sempre desconfio dels que no tenen passió per res”, va concloure.

La violència en el futbol argentí es cobra diverses vides a l'any. Està demostrat que els grups de barrabravas són, en realitat, bandes delictives que actuen de connivència amb directius, policies i polítics, i que obtenen suculents ingressos amb la venda d'entrades, els aparcaments en dies de partit o actuant com a grups de xoc.

Els afeccionats hauran d'identificar-se amb la seva empremta digital en entrar a l'estadi i les seves dades seran creuades amb els arxius policials. No obstant això, els seguidors violents entren a les pistes saltant-se els controls, ajudats pels clubs. En la presentació del dilluns es va viure una altra anècdota quan l'ordinador no va poder identificar l'empremta dactilar de la mandatària.

Espanya va dedicar un torneig a Evita. Franco, agraït amb Perón per enviar aliments, va fer que l'actual Supercopa es digués Copa Eva Duarte. Es va disputar entre 1947 i 1953 pels campions de la Lliga i la Copa del Generalísimo.

1-VIII-12, R. Mur, lavanguardia