Tombuctú: els salafistes arrassen la cultura i la tradició allà on prenen el poder

Els islamistes de Ansar Dine, un dels grups armats que controlen el nord de Mali van començar a demolir ahir els mausoleus de sants musulmans a Tombuctú, en represàlia per la decisió de la Unesco el dijous de classificar aquesta ciutat, patrimoni de la humanitat, com a monument en perill.

“Anem a destruir tots els mausoleus de la ciutat, tots sense excepció”, va anunciar Sanda Uld Bumama, portaveu del Ansar Dine. El primer santuari atacat va ser el de Sidi Mahmud, en el nord de la ciutat, que ja va ser profanat al maig per membres d'Al-Qaeda en el Magrib Islàmic, aliat de Ansar Dine a la zona. “És un desastre –explicava un veí entre llàgrimes–. Han trencat i tirat a baix el mur” que tanca el mausoleu.

Seguidament, els islamistes han atacat, un darrere l'altre, els mausoleus de Sidi Moctar i el de Alpha Moya, en altres zones de la ciutat, destrossant tots dos completament. Els homes de Ansar Dine, liderats per Iyad Ag Gali, “volen aniquilar-ho tot, és un crim”, denunciava el portaveu d'un iman de Tumbuctú, que veien impotents com destrossaven el seu patrimoni. “Déu és únic, tot la resta és haram (prohibit per l'islam) –responia el portaveu de Ansar Dine–. Nosaltres som musulmans, actuem en nom de Déu. Qui és la Unesco per dir res?” Els integristes no aproven el valor que els autòctons donen a aquests sants. La Unesco, que va classificar Tombuctú patrimoni de la humanitat en 1988, destacava que els “16 cementiris i mausoleus que acull componien un sistema religiós particular. Segons la creença popular, eren la muralla que protegia a la ciutat de tots els perills”.

Fundada entre el segle XI i XIII per tuaregs, Tombuctú va rebre el sobrenom de “la ciutat dels 333 sants”, i es va convertir en un gran centre intel·lectual de l'islam i una pròspera urbs de mercaders. Famosos són també les desenes de milers de manuscrits que conserva, alguns datats al segle XII i uns altres fins i tot de l'època preislámica. Les autoritats estatals van traslladar part dels manuscrits a altres ubicacions més segures després que els grups islamitas entressin i saquegessin diversos centres oficials l'abril passat.

La presidenta de la Unesco, Alissandra Cummins, va mostrar la seva sorpresa pels fets i va dir no entendre la reacció islamista. La Unesco havia donat la veu d'alarma per la inestable situació política de la zona, des del cop d'estat al març, que va permetre als islamistes del nord aliar-se amb els tuaregs i ocupar la zona. La demolició dels mausoleus recorda la destrucció dels budas de Bamian, a Afganistan, al març de 2001. també a les mans d'integristes islàmics.

1-VII-12, afp/ap, lavanguardia

Extremistas de Ansar Din destruyeron ayer dos tumbas de morabitos de la gran mezquita de Tombuctú, Yinguereber. Los salafistas cortaron el acceso al templo y, con picos y hachas, arremetieron contra las construcciones de adobe. El equipo de Al Yazira, presente durante el destrozo, fue animado a grabarlo todo. Ansar Din ya ha destrozado la mitad de las 16 tumbas de santones de la ciudad.

11-VII-12, agcs, lavanguardia