Just Love: sor Margaret Farley i la LCWR front a la sexofòbia vaticana

Sor Margaret Farley ha trencat el tabú del plaer prohibit. Que una monja i teòloga catòlica accepti la masturbació femenina com una cosa natural i fins i tot beneficiosa ha soliviantat als guardians de l'ortodòxia. La Congregació per a la Doctrina de la Fe (CDF) va donar a conèixer el passat dia 4 un comunicat implacable, en sis idiomes, de condemna al llibre sobre moral sexual publicat per Farley en el 2006, Just love. A framework for Christian sexual ethics.

El dur reprimenda a sor Farley, de 77 anys, membre de les Germanes de la Misericòrdia de les Américas i professora emèrita a la Universitat de Yale, s'inscriu en la guerra oberta entre el Vaticà i les monges nord-americanes. La Santa Seu considera que les religioses, a través de l'associació de mares superioras que les agrupa, la Leadership Conference of Women Religious (LCWR), mantenen posicions incompatibles amb la doctrina catòlica oficial en assumptes com l'homosexualitat, l'avortament, l'eutanàsia i l'accés al sacerdoci. A l'abril passat van quedar sota especial vigilància de l'arquebisbe de Seattle, Peter Sartain. Aquest dimarts, diverses dirigents de la LCWR han estat cridades a capítol a Roma. S'entrevistaran amb el prefecto de la CDF, el cardenal William Levada. El veterà vaticanista Marco Tosatti ha arribat a parlar de perill de cisma.

La notificació del Vaticà contra sor Farley –aprovada expressament pel Papa– entrava en molt detall. Va irritar en gran manera que la monja teòloga afirmés que la masturbació femenina “generalment no implica cap problema moral en absolut”. Més encara, sor Farley constata que “moltes dones han trobat molt de bé a donar-se plaer a si mateixes”, en descobrir les pròpies possibilitats, “una cosa que moltes no havien experimentat o fins i tot sabut en les seves relacions sexuals normals amb marits o amants”. La monja conclou que, “d'aquesta manera, pot dir-se que la masturbació, en realitat, és més una ajuda que un impediment per a les relacions”.

Segons la CDF, sor Farley vulnera la doctrina de l'Església, que sempre ha sostingut, “sens dubte, que la masturbació és un acte intrínsec i greument desordenat”. “L'ús deliberat de la facultat sexual fora de les relacions conjugals normals contradiu la seva finalitat, sigui quin sigui el motiu que el determini –insisteix la congregació–. Així, el gaudi sexual és buscat aquí al marge de la relació sexual requerida per l'ordre moral; aquella relació que realitza el sentit íntegre del mutu lliurament i procreació humana en el context d'un amor veritable”.

El document vaticà ataca també a sor Farley per acceptar els actes homosexuals, les bodes gais i el divorci, i adverteix per això que el llibre “no pot ser usat com a expressió vàlida del magisteri catòlic” en cap tipus de labor docent, assessorament o diàleg ecumènic.

11-VI-12, E. Val, lavanguardia