Uruguay serà el primer país llatinoamericà en legalitzar el cànnabis

El projecte de llei que presentarà el govern del president d'esquerra José Mujica busca combatre l'increment de la violència i inseguretat

El govern uruguaià presentarà un projecte de llei per a la "legalització controlada" de la mariguana, que implica el control per part de l'Estat de la producció i distribució de la droga.
Es tracta del primer país de Llatinoamèrica a proposar una norma d'aquesta mena.

La proposta va ser presentada en el marc d'una quinzena de mesures proposades pel govern del president d'esquerra José Mujica amb l'objectiu de combatre l'increment de la violència i inseguretat.
"Pensem que la prohibició de certes drogues li està creant més problemes a la societat que la droga mateixa (...) amb conseqüències desastroses", va dir en conferència de premsa el ministre de Defensa Eleuterio Fernández Huidobro, explicant que es buscarà "el control estricte de l'Estat de la distribució i producció" del cànnabis.
Actualment hi ha al Parlament tres projectes de llei proposats per legisladors de diferents partits per legalitzar l'autocultiu de cànnabis, però el govern va desestimar aquesta opció "per no afectar als països veïns ni ser acusats de ser una espècie de centre de fabricació i distribució internacional de drogues", va dir el jerarca, qui va estimar que el mercat intern de mariguana uruguaià representa uns 75 milions de dòlars anuals.
"Per això ens inclinem més al control estricte de l'Estat de la ditribución, producció d'aquesta droga", va explicar.
"Nosaltres hem tingut en compte els tractats internacionals, les relacions amb els nostres veïns i els temes diplomàtics que cal tenir en compte per a un pas d'aquesta naturalesa (...) fins al moment en què la legalització d'aquesta droga sigui internacional", va explicar.
Fernández Huidobro va fer referència a l'increment d'homicidis per ajustos de comptes entre delinqüents, que va considerar "un símptoma clar de l'aparició de certs fenòmens que abans a Uruguai no existien".
Entre gener i maig es van registrar 133 homicidis en tot el país, la qual cosa representa un increment de 70% en relació als 76 casos denunciats en el mateix període de 2011.
El 20% dels casos van ser per altercats i disputes espontànies, enfront del 16% per ajustos de compte, el 17% motivat per una rampinya o furt, i el 14% vinculats a violència domèstica.
"La nostra no és una idea original, pelegrina, és una idea que es ve debatent" al món, va dir Fernández Huidobro, indicant que se segueix "la línia de (l'ex cap de govern espanyol) Felipe González".

20-VI-12, radicalparty.org, informador.com.mx