"L’alcalde de Manacor", Francesc-Marc Álvaro

Antoni Pastor, alcalde de Manacor, encarna avui el sentit comú a Mallorca i al conjunt de les Espanyes. La direcció del PP l'ha suspès de militància perquè ell, que també és diputat al Parlament autonòmic i president del partit a la seva localitat, està en contra de la nova llei de Funció Pública que ha aprovat el Govern de les Balears, presidit pel també popular José Ramón Bauzá. Arran d'aquesta llei, la llengua catalana deixarà de ser un requisit per poder treballar a l'Administració i serà només un mèrit, és a dir, un ornament de tercera, una tomba folklòrica de l'idioma. Una llengua oficial que els funcionaris no estaran obligats a conèixer!

Com és evident, aquest canvi legislatiu generarà molt problemes: els catalanoparlants de les Illes es trobaran, a partir d'ara, funcionaris que els podran dir que no entenen ni tenen cap obligació d'entendre la llengua del país. Amb aquest canvi de norma es trenca el consens sobre matèria lingüística que ha funcionat a les Balears durant més de vint anys. Això, entre d'altres coses, diferenciava el PP mallorquí -més centrista i moderat- del PP valencià. Bauzá ha agafat aquesta bandera, en contra del criteri de molts càrrecs i militants populars illencs. És fàcil anar contra el més feble.

L'alcalde Pastor s'ha plantat i, en comptes de dir-ho en privat, s'ha negat a abonar amb el seu vot aquesta política que vol convertir en residual i irrellevant la llengua catalana a les Balears. Una política que podem qualificar de colonialista (el funcionari foraster pot ser l'amo i pot menysprear l'indígena i la seva cultura) i que fereix els sentiments de molts ciutadans mallorquins, menorquins i eivissencs, votants i no-votants del PP. De moment, la major part dels seus regidors li fa costat, com també els habitants de Manacor. El compromís d'aquest polític amb la seva gent i amb la realitat d'on prové mereix suport i aplaudiment. És un bon exemple.

Jordi Basté va entrevistar Pastor ahir al matí al seu programa a RAC1. Vam poder escoltar paraules tranquil·les i plenes de seny i coherència. L'alcalde de Manacor es demanava com podria fer bé la seva feina un funcionari que no conegués la llengua que parlen aquells a qui precisament ha de servir. És una pregunta definitiva, pertinent i demolidora. També va remarcar que és el PP i no pas ell qui ha canviat d'orientació radicalment en aquest assumpte tan delicat. Suposo que és per això -i perquè no està sol- que ha decidit no abandonar els seus càrrecs institucionals i continuar fent feina des de l'alcaldia i el Parlament.

Hi ha una política que construeix i una política que destrueix. Pastor contra Bauzá, el seny contra l'odi i el ressentiment. La democràcia necessita encara molts alcaldes Pastor per frenar els Bauzá de torn.

15-VI-12, Francesc-Marc Álvaro, lavanguardia