"disciplina de partit": a qui representen els diputats?, al partit... o als electors?

L'alcalde de Manacor, Antoni Pastor, ha estat suspès de militància del PP per trencar la disciplina de vot en la política lingüística de Bauzá, segons va explicar ell mateix aquest dijous a RAC1

Després d'haver-se desmarcat del seu partit en la votació de la Llei de Funció Pública, l'alcalde va rebre ahir una trucada en la qual se li avisava que quedava suspès de militància i dels càrrecs que té dins del PP. Això no implica, no obstant això, que perdi el seu càrrec d'alcalde ni de diputat al parlament balear, ja que són d'elecció popular.

Pastor ha explicat que si els seus companys de Manacor el segueixen recolzant, com sembla ser el cas, seguirà sent alcalde del municipi, però no ha avançat que farà amb l'acta de diputat. Sí ha explicat "sorprès" que el PP li ha demanat que deixi els dos càrrecs.

Encara que Pastor ha confirmat que encara no ha rebut cap notificació per escrit, "la línia que ha pres el partit no vol veus discordants i m'he convertit en un problema". Així, ha comentat que "segur que Bauzà té un problema gran amb el català" i que "després de 26 anys de consens lingüístic l'ha trencat i crec que és un error". Al seu judici, el president balear "no ha calculat el que comportaria" aquesta ruptura.

Per contra, ha assegurat que "hi ha molta gent al PP que pensa com jo" i "diria que la majoria vol viure en pau amb la qüestió lingüística".

Respecte a la seva situació en el consistori de Manacor, l'alcalde ho ha deixat tot a l'aire: "Estem en una reunió amb els regidors per decidir si dimitim. És una cosa que afecta Manacor i els seus ciutadans".

14-VI-12, red/agcs, lavanguardia

La defensa del català s'ha convertit en una activitat de risc a les Illes Balears i Antoni Pastor, diputat i alcalde de Manacor, porta camí de convertir-se en el primer màrtir de l'ofensiva del PP per imposar la preeminència del castellà sobre la llengua pròpia de la comunitat. El dimarts, Pastor va votar en contra la norma que suprimeix l'exigència de conèixer la llengua del país per accedir a l'administració balear i ahir el PP va decidir acarnissar-se amb ell, despullar-lo de tots els seus càrrecs i expulsar-lo del partit.

El Comitè de Drets i Garanties va acordar per unanimitat la suspensió cautelar de militància de Pastor, així com la seva exclusió dels grups del PP en el Parlament i en el municipi mallorquí. L'òrgan considera els fets “molt greus” i insta a la direcció a Madrid a iniciar un expedient disciplinari. Abans de la decisió, la cúpula del partit havia incrementat la pressió sobre el diputat díscol. Al llarg del dia, diversos dirigents de l'executiva van instar a Pastor a renunciar a les seves actes de diputat i edil per no respectar la disciplina de partit. El portaveu del PP a les illes, Miquel Ramis, va recordar que Pastor es va presentar a les llistes del PP i va afegir que “si no està d'acord amb la política del partit, el raonable és que presenti la dimissió”. Per la seva banda, el conseller de Presidència balear, Antonio Gómez, el va comminar a “retornar” les seves actes, ja que està en les institucions “sota el paraigua del PP”.

Pastor es va negar a recolzar l'ofensiva lingüística del Govern que presideix José Ramón Bauzá per considerar que “divideix a la societat”. Però la divisió també existeix en el si del propi PP. Alguns regidors de Manacor recolzen la seva actitud resistent i no estan disposats a recolzar la moció de censura que preconitza la cúpula regional.

14-VI-12, I. Carranza, lavanguardia