execrable esperpent parlamentari al Congreso de los Diputados

El Congrés va rebutjar ahir per una aclaparadora majoria dels vots, inclosos els del grup majoritari, la presa en consideració d'una reforma de la llei de l'Esport que, a proposta de les Corts Valencianes, pretenia prohibir les xiulades contra els símbols nacionals en recintes com els estadis de futbol.

El debat tal com estava plantejat mancava de sentit, doncs la proposta de reforma, aprovada per les Corts l'any 2006, pretenia modificar una sèrie d'articles de la llei de l'Esport de 1990 que ja van ser derogats en 2007. Ho sabia el grup parlamentari Popular fa setmanes i així ho van traslladar als seus companys de les Corts. Però els populars valencians no van voler renunciar a participar del debat que la recent final de la copa del Rei de futbol i unes declaracions d'Esperanza Aguirre van tornar a posar sobre la taula fa unes setmanes.

El resultat era el de menys. L'única cosa rellevant era tornar a debatre sobre els valors de la pàtria i el respecte a l'himne nacional. Així les coses, el terreny estava abonat per a qualsevol excés i aquest no va trigar a arribar: el diputat d'ERC Alfred Bosch va desplegar una bandera estelada a la tribuna provocant el retret del president.

Gestos a banda, aviat es va veure que el debat entre els proponents i l'oposició era més que un diàleg una suma de monòlegs. Els discursos dels diferents partits es van limitar a reiterar arguments en favor de la llibertat d'expressió i en contra de les prohibicions. Diversos diputats, com el propi Bosch i el peneuvista Aitor Esteban, van al·ludir a una sentència del Tribunal Suprem dels Estats Units d'Amèrica en la qual s'anteposa la llibertat d'expressió al respecte cap als principals símbols nacionals. Esteban, a més, va incorporar l'argument de la impossibilitat de fer complir una normativa d'aquesta naturalesa “en un estadi de futbol amb 75.000 persones dins. Vagin preparant el sopar”. El diputat de CiU Martí Barberá va considerar el debat com “artificiós”; Ricardo Sixto (IU) va parlar de “cortina de fum d'un PP que té imputats a un de cada cinc diputats a València” i el socialista Manuel Pezzi va clamar contra les maniobres evasives del PP: “beneït sigui el futbol per rescatar lleis mortes i perquè no parlem del rescat bancari i de les retallades”. Fins i tot va ironitzar amb la imatge de la policia cridant en el centre d'un estadi: “queden detinguts”.

La portaveu d'Esports del PP, la campiona olímpica de judo Míriam Blasco, no va tenir més remei que reconèixer que la proposta formulada des de València no tenia ni cap ni peus. “No té cap sentit portar una reforma aprovada per les Corts en el 2006 que quan es va registrar, en el 2008, ja no servia per res”, confessaven en el PP.

13-VI-12, L. Izquierdo, lavanguardia