NO són els bancs, és Espanya (cad’un de nosaltres) qui rep el préstec (100.000 milions més)

La clau és el 17 de juny grec i aquesta vegada passa per Estats Units. Des de fa setmanes, l'Executiu espanyol se sabia en la necessitat de sol·licitar ajuda a Europa per la recapitalización de la banca. L'enfonsament de Bankia ha provocat un estrall colossal en el sistema Espanya. Un forat fumejant en el centre de la Península. Un forat valorat en 19.000 milions d'euros, pràcticament el 2% del Producte Interior Brut. Un estrall al seu torn agreujat per les necessitats addicionals de cobertura detectades pel Banc d'Espanya en Catalunya Caixa (4.500 milions) i en Novagalicia (altres 4.500 milions). El cràter principal correspon a l'insòlit aliatge dels riscos immobiliaris de Madrid i València -una aliança de la qual ara ningú es fa responsable-, més les pitjors seqüeles del ladrillazo a Catalunya (especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona, d'hegemonia socialista) i en la Galícia autonomista de Núñez Feijóo. El Govern sabia des de fa setmanes -des que va forçar la sortida de Rodrigo Estona de la presidència de Bankia- que era necessari demanar ajuda i va centrar els seus esforços a impedir que el radical empitjorament del risc Espanya als mercats financers derivés en una intervenció pura i dura abans de les Termópilas gregues.

L'escenari podia ser aterridor: Espanya a Europa B, enmig d'una incerta tempesta que amenaça la pròpia integritat de l'euro. Per aquesta raó, el Govern es va plantar, amenaçant veladamente amb el default (suspensió de pagaments) i deixant circular per Madrid rumors més o menys oficiosos sobre un fantasioso retorn a la pesseta si el Directori Europeu decidia estrènyer fortament les rosques. Rajoy ha conreat des del primer dia una bona relació amb Angela Merkel i alhora s'ha vist obligat a tirar-li un órdago: podia estar en joc la supervivència del seu Govern amb prou feines amb prou feines cinc mesos després de la investidura. Dimarts passat, fonts alemanyes citades per l'agència Reuters parlaven dels "orgullosos" espanyols que es resisteixen a demanar ajuda.

Des de Washington, l'Administració Obama observava la pugna amb creixent alarma. Fa mesos que el president nord-americà considera desastrosa la deriva d'Europa. Xina comparteix l'alarma. I Rússia, també. Un sobtat agreujament de la crisi de la zona euro pot impactar de ple en la campanya electoral nord-americana. Sota aquesta perspectiva, el 17 de juny grec amb Espanya en suspens constituïa una suma de riscos veritablement explosiva. Calia desactivar aquesta bomba de rellotgeria. Les declaracions de Barack Obama el divendres -hores abans del moviment d'escac del FMI- ofereixen dues claus molt importants. Vegeu la portada de La Vanguardia del dissabte: Obama demana que s'injecti ajuda al més aviat possible als bancs espanyols i alhora llança un missatge contra la imposició d'una major austeritat a la societat espanyola. "Les seves reformes són intel·ligents, però seran inútils si se'ls demanen més retallades". En aquestes paraules potser estigui la clau de l'ocorregut ahir: Espanya ha hagut de cedir i demanar ajuda abans del 17 de juny. Amb tota la suavitat que es vulgui ja porta posada l'estampilla del rescat. Està una mica més lluny d'Itàlia. A canvi no serà tractada -ara com ara- com Grècia i Portugal. No serà humiliada.

Aquest és el quadre i en el seu dibuix ha intervingut Estats Units. El front luterano -Alemanya reforçada per Holanda i Finlàndia- volia més duresa, però Merkel podrà acudir a les eleccions federals alemanyes del 2013 amb tota l'Europa del sud en un grau o una altra intervinguda. Tota, ja que Itàlia es troba intervinguda políticament.

Fidel al seu estil, el president espanyol no va comparèixer ahir davant la premsa i va delegar en el ministre d'Economia, per no dramatitzar la situació més del compte. Rajoy va viure ahir el seu 9 de Maig. En tal data de l'any 2010, José Luis Rodríguez Zapatero va rebre una trucada del seu admirat Obama comminant-li a canviar de política, com li demanaven els alemanys. "La pressió ha estat tan forta que no s'ha pogut suportar", reconeixia ahir una font governamental. Estats Units ha contribuït a domeñar l'orgull espanyol i alhora és possible que hagi salvat a Rajoy. El Govern de concentració nacional haurà d'esperar. I els pressupostos del 2013 seran de categoria. A la tardor, gran partida de mus. Espanya.

10-VI-12, I. Juliana, lavanguardia