el pitjor no és la crisi, és l’obcecada -i impune- estupidesa governamental

La Unió Europea ha recriminat a Espanya per bloquejar els nous projectes d'energies renovables, que han quedat paralitzats amb la congelació de les ajudes a les fonts netes a partir d'aquest any. La Comissió Europea jutja que “la suspensió de les ajudes a les energies renovables desalienta la inversió en aquest sector i farà difícil que Espanya aconsegueixi els seus objectius energètics i climàtics en el marcat de l'Estratègia Europa 2020”. L'afirmació s'inclou en l'avaluació que ha fet la Comissió dels programes nacionals de reforma i d'estabilitat presentats pel Govern espanyol a Brussel·les.

La Comissió recorda que l'altíssima dependència d'Espanya de l'energia importada complica el compliment de les metes europees; i alerta que, amb una menor proporció de renovables, augmentaria la de taxa de dependència, xifrada en un 79%, un nivell “molt superior a la mitjana de la UE”, que és del 54%. Espanya està obligada al fet que en el 2020 el 20% de l'energia final sigui d'origen renovable, però, segons les dades enviades a Brussel·les, en el 2009 només es cobria el 9,3%.

La Comissió també indica que a Espanya “encara està pendent” de resoldre “la simplificació dels complexos procediments d'autorització”, així com la supressió dels “obstacles al desenvolupament de les energies renovables”. Sense citar-ho, l'informe es refereix a una burocràcia que torpedea els intents de descentralitzar la producció d'energia i manté encallat el decret de autoconsumo, que permetria produir energia neta en les edificacions i lliurar l'excedent a la xarxa.

L'informe agrega que “el sistema d'atribució de l'electricitat a Espanya segueix sent ineficient i presenta un nivell de competència insuficient”. Els preus no reflecteixen els costos del sistema elèctric i, encara que s'han introduït mesures per reduir aquests costos, “la pujada de les tarifes als consumidors pot frenar el consum intern i reduir la competitivitat exterior de les empreses”.

El més revelador de l'informe és que fa seus en gran mesurada els arguments d'els qui afirmen que la tarifa elèctrica resulta inflada pels beneficis extraordinaris de les nuclears i les hidroelèctriques. La falta de competència i el dèficit tarifari han afavorit –es diu– “unes compensacions excessives d'algunes infraestructures, tals com a centrals nuclears i grans hidroelèctriques”, i es mantenen les subvencions a les mines de carbó, que són “ineficients i perjudicials per al medi ambient”...

L'informe de la UE també critica la “utilització insostenible de l'aigua” a Espanya, freturosa de “incentius suficients” per al seu ús eficient. Van a abocadors més del 50% dels residus municipals, sense que s'hagin “aprofitat suficientment les activitats de prevenció i reciclat”. Una millor aplicació de la llei permetria crear més de 54.000 ocupacions i augmentar el volum anual de negocis dels residus en uns 5.700 milions d'euros.

3-VI-12, A. Cerrillo, lavanguardia