vikipèdia, una forma democràtica i gratuïta de bona producció enciclopèdica

Cada segon que passa hi ha unes set mil persones al món que consulten Wikipedia en alguna de les 280 llengües en què existeix aquesta enciclopèdia on line. I encara que són legió els crítics de Wikipedia, cada dia guanya més adeptes, tant de lectors com de facilitadors de contingut. I Catalunya passa per ser una de les àrees del món més actives.

Wikipedia és un producte relativament nou. Va néixer al gener del 2001, en la seva versió anglesa, encara que ja s'ha guanyat l'adjectiu de ser la "enciclopèdia familiar del segle XXI". La resta de versions s'han consolidat a poc a poc, ja que no es nodreixen de traduccions directes sinó de les aportacions voluntàries dels internautes. La Viquipèdia catalana va ser la segona que va aparèixer a tot el món, al març del 2001, gairebé en paral·lel amb l'alemanya, anticipant-se en diversos mesos a l'espanyola. Fruit d'aquest caràcter pioner i de l'entusiasme dels seus "mantenidors", actualment la versió catalana compta amb 380.000 articles, mentre que a la castellana n'hi ha 850.000, la qual cosa si es compara amb les respectives comunitats parlants reflecteix l'activisme dels catalans en aquesta matèria. Un altre detall significatiu és que en català hi ha 29 milions de visites mensuals, per sobre de la mitjana.

Contràriament al que succeeix en les traduccions d'enciclopèdies, els continguts difereixen segons les llengües. El text en castellà sobre Cristóbal Colón, amb 190 referències bibliogràfiques, se centra més en aspectes del seu viatge, mentre que la versió catalana, sobre Cristòfor Colom, amb 257 referències bibliogràfiques, incideix més en els diferents orígens nacionals atribuïts al personatge, inclòs el català. Sorprenen també altres detalls de les dues versions en altres temes com la grafia dels noms propis. Així, Vich es transforma en Vic o Sant Quirze del Vallès és San Quirico de Tarrasa en la versió castellana, malgrat que ja no són els noms oficials.

L'any 2010, un grup d'editors de la versió catalana es van constituir en l'associació Amical Viquipèdia amb l'objectiu de millorar els continguts culturals i establir acords de col·laboració amb museus, departaments de política lingüística, centres d'investigació... Entre les seves accions figura la de realitzar reunions puntuals en alguna ciutat a la qual conviden a participar a experts per millorar determinades entrades.

La primavera passada va néixer una altra associació similar, Wikipedia Espanya. Són aquest tipus d'entitats les que organitzen activitats per difondre i millorar els continguts. També, per oferir noves propostes. Fa poc es va celebrar un concurs en 17 països denominat Wiki Love Monuments, i van aconseguir recollir res menys que 165.000 fotos d'una llarga llista de monuments. Ara es comença ja a preparar un wikimaratón a nivell universitari, amb una durada prevista de 60 hores, de la qual aviat es tindran més detalls.

Àlex Fonoll és el responsable de la Amical Viquipèdia i la fundació que dirigeix Wikipedia des d'Estats Units l'ha nomenat "ambaixador cultural" de la Wikipedia en català. Dins de pocs dies té previst viatjar a Berlín per coordinar-se de cara a futures iniciatives. A més d'ampliar l'enciclopèdia, l'altre gran objectiu de persones com ell és evitar els boicots o els paranys que qualsevol internauta malvat hi vulgui introduir. "Segons els últims estudis, tres de cada cent edicions responen a idees vandàliques, generalment introduïdes per menors d'edat", diu Fonoll. Per a qui no conegui el funcionament de Wikipedia, la sorpresa és gran en descobrir que qualsevol pot introduir nous continguts, n'hi ha prou amb registrar-se. Excepte si introdueix algunes paraules malsonants (pipi, caca, puta...) que el propi robot intern rebutja, o alguna falta d'ortografia que el diccionari corregeix automàticament, tot la resta entra directament com a informació, tant si es tracta d'un error com d'una broma. Però aquí està aquest exèrcit de wikipedistes, atents a tots els canvis, per a corregir les falses versions. Fonoll forma part d'aquestes patrulles digitals. Ell té accés a una llista dels canvis introduïts i en allò que constitueix el seu àmbit més proper, el món cultural, intenta cerciorar-se de la seva veracitat. "A Catalunya hi ha 200 wikipedistes que formen el nucli dur, els que realitzen més de cent edicions al mes, i entre ells estem els 60 socis de la Amical; després n'hi ha uns 1.500 que poden considerar-se editors actius, que són aquells que realitzen entre 3 i 5 edicions al mes. I hi ha unes 100.000 persones que alguna vegada han realitzat alguna aportació o canvi i per aquesta raó estan registrats".

23-IV-12, J. Playà Maset, lavanguardia