parades les 54 centrals, el Japó deixa de produïr energia nuclear

Avui es consuma l'apagada nuclear al tercer país amb més centrals atòmiques del món. Japó apagarà aquesta tarda, hora local, l'últim reactor nuclear en actiu de l'arxipèlag. La intenció del Govern és reactivar algunes centrals per evitar la falta de subministrament en el calorós estiu japonès, però la majoria de la població s'oposa, en desconfiar de les mesures de seguretat.

Els tècnics de la companyia Hokkaido Electric Power procediran aquesta tarda, hora local, a parar el reactor número 3 de la central nuclear de Tomari, a l'extrem nord del país. A mitjanit haurà deixat de funcionar i l'arxipèlag nipó ja no tindrà cap de les 54 unitats atòmiques existents en marxa.

En principi es tracta d'una operació de rutina que no hauria d'anar més enllà de tres dies. No obstant això, aquesta possibilitat sembla remota. Cap dels reactors que s'han parat fins ara s'han tornat a reactivar.

Darrere d'aquesta aturada nuclear es troba l'accident en la central atòmica de Fukushima Daiichi, provocat pel fort sisme i posterior tsunami que l'11 de març del 2011 va desencadenar la pitjor crisi nuclear dels últims vint-i-cinc anys. Des d'aquella tràgica data, el Govern japonès ha procedit a la parada gradual de tots els reactors en funcionament, per motius de seguretat o de revisió.

I és que la crisi de Fukushima ha marcat un abans i un després per a l'energia nuclear a Japó, que abans de l'accident depenia en un 30% de la producció que generaven les centrals atòmiques. Després de l'accident, el Govern va impulsar unes proves de resistència més exigents per determinar el grau de seguretat en cas que es produís una nova catàstrofe natural similar a la de l'11 de març del 2011.

Aquest exercici ha provocat que a poc a poc s'hagin anat apagant tots els reactors nuclears de l'arxipèlag. Aproximadament una dotzena d'ells s'han paralitzat sine die. Molts altres que s'havien parat per dur a terme una revisió no han tornat a entrar en funcionament a causa que incompleixen la nova normativa. I tan sols dos, de la central d'Oi, al centre del país, responen a les noves exigències, però el Govern es mostra reticent a tornar-les a engegar davant l'oposició de la població i de les autoritats locals.

Després de la catàstrofe que va suposar l'accident de Fukushima Daiichi, sis de cada deu japonesos s'oposen al fet que es restableixin les centrals nuclears i vuit de cada deu desconfien de les mesures de seguretat que exigeix el Govern, segons una enquesta del mes de març.

Moltes autoritats regionals i locals es recolzen precisament en l'opinió pública per mostrar-se reticents a permetre que les centrals nuclears que es troben a les seves àrees de competència tornin a entrar en funcionament.

Aquesta situació situa al Govern japonès en una complexa tesitura. El seu primer ministre, Yoshihiko Noda, vol que tornin a funcionar els reactors que han superat les proves. Pretén aturar una possible falta de subministrament energètic en el calorós estiu nipó, quan la demanda assoleix el seu límit. No obstant això, vol comptar amb el suport de les regions i ciutats que acullen les centrals.

5-V-12, I. Ambrós, lavanguardia