consens polític... o repartidora partitocràtica?

Segons la proposició de Guindos, el Govern nomenaria al governador del Banc d'Espanya i l'oposició proposaria al sotsgovernador. El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ja coneix les intencions del Govern i s'ha compromès a donar una resposta en els propers dies, perquè el tema urgeix...

A menys d'un mes per a l'elecció del governador, Guindos es va reunir dimecres passat amb la portaveu econòmica socialista, Inmaculada Rodríguez Piñero, i amb l'ex ministre de Treball, Valeriano Gómez. En un restaurant proper al Parlament, els va proposar recuperar el consens que va quedar trencat fa sis anys quan l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero va nomenar a Fernández Ordóñez, llavors secretari d'Estat d'Hisenda, a proposta del ministre Pedro Solbes.

Va ser la primera vegada que es nomenava a un polític per dirigir la institució i també la primera vegada que es trencava la tradició no escrita de consensuar amb el primer partit de l'oposició la cúpula del Banc d'Espanya. Fins llavors, el Govern proposava un governador de consens i deixava que l'oposició designés al sotsgovernador, normalment algun alt càrrec entre els membres de la institució.

El Govern confia que el PSOE accepti la seva proposta i li faci arribar al més aviat possible la seva llista de candidats per ocupar el lloc de Javier Aríztegui, l'actual sotsgovernador...

El ministre Guindos considera fonamental despolititzar els reguladors i recuperar el consens amb l'oposició...

Dins d'un mes es produirà el primer senyal del futur rumb dels esdeveniments amb el relleu de Vicente Sales, membre de la comissió executiva del Banc d'Espanya a proposta del PSOE. Aquesta serà la primera oportunitat per recompondre el consens. De fet, Guindos ha demanat als socialistes que proposin ells al substitut.

7-V-12, M. Díaz-Varela, lavanguardia