"Creixement", Germà Bel

Un dels remeis tradicionals en les polítiques expansives és l'augment de la inversió en infraestructures, amb la idea que permet augmentar la productivitat i, per tant, la competitivitat. No obstant això, hem de considerar la possibilitat que idees tradicionals hagin esdevingut obsoletes avui en dia.

L'economia espanyola ens ofereix un exemple ben il·lustratiu. Espanya és ja el país amb més dotació de trens d'alta velocitat i d'autopistes a la UE, i d'aeroports en el continent. Augmentar aquestes dotacions no millorarà la productivitat; al contrari, induirà majors dèficits futurs d'operació i manteniment. De fet, aquest serà el resultat de la política inversora que manté el Govern central, que ha retallat sobretot les inversions productives i manté les sumptuàries.

Si hi ha paquet expansiu, llavors esperem que les autoritats europees apliquin uns criteris més encertats que els mantinguts per les autoritats espanyoles. Si no és així, en lloc de millorar les coses podem seguir acumulant problemes. I d'això ja en ja tenim prou ara per ara.

8-V-12, Germà Bel, lavanguardia