la política aeroportuària espanyola segueix a l’època de Franco (o Ceaucescu)

El ple del Parlament Europeu votarà aquest dijous contra la discriminació de l'aeroport de Barcelona en els vols intercontinentals. L'Eurocambra aprovarà una esmena de CiU que "demana a la Comissió Europea que s'asseguri que els acords bilaterals sobre transport aeri entre països no donen prioritat formal a cap aeroport específic pels vols d'un país a un altre", com ocorre a Espanya.

Segons la Cambra de comerç de Barcelona, els governs espanyols han signat almenys 23 tractats amb països d'altres continents que fixen Barajas com l'únic aeroport on poden enlairar-se i aterrar els seus avions. Els eurodiputats de la comissió d'Economia i Finances ja es van queixar el 22 de novembre.

L'Eurocambra donarà aquest migdia llum verda a l'informe sobre Competència elaborat pel democristià alemany Andreas Schwab. El punt 53 d'aquest informe exigeix que el govern espanyol (ni cap altre dels 27) no pugui seguir impedint a les aerolínies d'altres continents operar a Barcelona (o a qualsevol altre aeroport) i demana a l'Executiu comunitari que garanteixi la lliure competència.

L'esmena és una iniciativa de l'eurodiputat convergent Ramon Tremosa, que denuncia que "Espanya manté un manté un sistema aeroportuari com el de Romania" i confia que "la Comissió Europea pugui forçar-la" a abandonar-lo i permetre a l'aeroport de Barcelona "competir en millors condicions" amb Barajas.

Veto a 23 països d'altres continents

Espanya encara veta les connexions directes de l'aeroport del Prat amb 23 països de fora de la UE, segons un informe de la Cambra de comerç de Barcelona de 2009. Dels 80 acords bilaterals que l'Estat té signats, 42 inclouen Barcelona, 15 més donen llibertat a les aerolínies per triar aeroport i 23 només permeten als seus avions aterrar o enlairar-se al de Barajas.

2-II-12, lavanguardia