Catalunya és víctima d’espoli fiscal (ho diu The Wall Street Journal)

The Wall Street Journal, en un article publicat aquest divendres del seu corresponsal Raymond Zhong, acusa al Govern de Mariano Rajoy d'asfixiar a les Comunitats Autònomes amb l'objectiu de maquillar els comptes i defensa les tesis del Govern de la Generalitat de Catalunya en relació al compliment dels objectius de dèficit exigits per Madrid.

Una de les principals crítiques que poden llegir-se en el text, signat a Barcelona, és la recentralización de l'Estat que està duent a terme Mariano Rajoy, a qui se li acusa del malgasto de diners públics en inversions de gran grandària com algunes línies de l'AVE.

"Per què Espanya no reformarà" és el títol de l'article el subtítol del qual diu literalment "els catalans saben de primera mà que tots els camins i totes les autopistes acaben a Madrid". Entre altres aspectes, el Wall Street Journal exposa els arguments del Conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en els quals argumenta l'asfíxia fiscal espanyola.

"Els catalans tenen motius per dubtar de la capacitat d'Espanya per superar la crisi. Rajoy ha estat tirant la culpa als governs autonòmics de l'excés de dèficit, sota l'argument que la despesa dels governs locals havia posat contra les cordes la solvència de l'Estat. Madrid amenaça amb intervenir els governs regionals (sic)".

L'article conclou el següent com a resultat de les polítiques de Madrid: "Cataluya és principal motor de la indústria espanyola i una de les zones industrials més importants d'Europa, per darrere en productivitat únicament de Lombardía, a Itàlia, i la conca del Ruhr, a Alemanya. No obstant això, cada any des de 1986, una mitjana del 9% del PIB de Catalunya en termes nets, s'ha anat de la regió per ser redistribuïda o passar a Madrid. A Espanya, només les Illes Balears renuncien a una part major de la seva producció anual. En cap altre lloc d'Europa o Amèrica del Nord no hi ha transferències intraestatales de tal magnitud".

27-IV-12, xarxa, lavanguardia