"El suicidi econòmic d’Europa", Paul Krugman

La setmana passada, The New York Times informava d'un fenomen que sembla estendre's cada vegada més a Europa: els suïcidis “per la crisi econòmica” de gent que es lleva la vida desesperada per la desocupació i les fallides de les empreses. Era una història esquinçadora, però estic segur que jo no era l'únic lector, especialment entre els economistes, que es preguntava si la història principal no serà tant la de les persones com la de l'aparent determinació dels líders europeus de cometre un suïcidi econòmic per al continent en el seu conjunt.

Fa solament uns mesos albergava una mica d'esperança respecte a Europa. És possible que recordin que a la fi de la passada tardor Europa semblava estar a la vora de la crisi financera, però el Banc Central Europeu, homòleg europeu de la Reserva Federal nord-americana, va acudir al rescat. Va oferir als bancs europeus unes línies de crèdit indefinides sempre que presentessin bons dels Governs europeus com a garantia, la qual cosa va ajudar directament als bancs i indirectament als Governs, i va posar fi al pànic.

La qüestió aleshores era saber si aquesta acció valenta i eficaç seria l'inici d'un replantejament més ampli, i si els líders europeus usarien l'oxigen que el banc havia insuflat per reconsiderar les polítiques que van portar les coses a un punt crític en primer lloc.

Però no ho van fer. En comptes d'això, van persistir en les seves polítiques i en les seves idees que no van donar resultats. I cada vegada resulta més difícil creure que alguna cosa els farà rectificar el rumb.

Pensin en la situació a Espanya, que actualment és l'epicentre de la crisi. Ja no es pot parlar de recessió; Espanya es troba en una depressió en tota regla, amb una taxa de desocupació total del 23,6%, comparable a la d'EUA en el pitjor moment de la Gran Depressió, i amb una taxa d'atur juvenil de més del 50%. Això no pot seguir així, i el fet d'haver caigut en el compte d'això és el que està incrementant cada vegada més els costos de finançament espanyols.

En certa forma, no importa realment com ha arribat Espanya a aquest punt, però per si serveix d'alguna cosa, la història espanyola no s'assembla en gens a les histories moralistes tan populars entre les autoritats europees, especialment a Alemanya. Espanya no era derrochadora des d'un punt de vista fiscal; en les albors de la crisi tenia un deute baix i superàvit pressupostari. Desgraciadament, també tenia una enorme bombolla immobiliària, que va ser possible en gran mesura gràcies als grans préstecs dels bancs alemanys als seus homòlegs espanyols. Quan la bombolla va esclatar, l'economia espanyola va ser abandonada a la seva sort. Els problemes fiscals espanyols són una conseqüència de la seva depressió, no la seva causa.

No obstant això, la recepta que procedeix de Berlín i de Frankfurt és, ho han endevinat, una austeritat fiscal encara major.

Això és, parlant sense embuts, desgavellat. Europa ha tingut diversos anys d'experiència amb programes d'austeritat rigorosos, i els resultats són exactament el que els estudiants d'història els dirien que passaria: semblants programes sumeixen a les economies deprimides en una depressió encara més profunda. I com els inversors miren l'estat de l'economia d'un país a l'hora de valorar la seva capacitat de pagar el deute, els programes d'austeritat ni tan sols han funcionat com a forma de reduir els costos de finançament.

Quin és l'alternativa? Bé, en la dècada de 1930 —una època els detalls de la qual l'Europa moderna està començant a reproduir de forma cada vegada més fidel— el requisit fonamental per a la recuperació va ser una sortida del patró oro. La mesura equivalent ara seria una sortida de l'euro, i el restabliment de les monedes nacionals. Poden dir que això és inconcebible, i que sens dubte seria enormement perjudicial tant econòmica com políticament. Però el que és realment inconcebible és mantenir el rumb actual i imposar una austeritat cada vegada més rigorosa a països que ja estan sofrint una desocupació de l'època de la Depressió.

Per això, si els líders europeus volguessin realment salvar a l'euro estarien buscant un rumb alternatiu. I la forma d'aquesta alternativa és en realitat bastant clara. Europa necessita més polítiques monetàries expansionistes, en forma de bona disposició —una bona disposició anunciada— per part del Banc Central Europeu per acceptar una inflació una mica més elevada; necessita més polítiques fiscals expansionistes, en forma de pressupostos a Alemanya que contrarestin l'austeritat a Espanya i en altres països en dificultats de la perifèria europea, en comptes de reforçar-la. Fins i tot amb aquestes polítiques, els països perifèrics s'enfrontarien a anys de temps difícils, però almenys existiria alguna esperança de recuperació.

No obstant això, la qual cosa estem veient en realitat és una falta de flexibilitat absoluta. Al març, els líders europeus van signar un pacte fiscal que estableix de fet l'austeritat fiscal com a resposta davant tots i cadascun dels problemes. Mentrestant, els principals directius del banc central insisteixen a recalcar la voluntat del banc d'augmentar els tipus a la més mínim senyal d'una inflació més elevada.

Per això resulta difícil evitar una sensació de desesperació. En comptes d'admetre que han estat equivocats, els líders europeus semblen decidits a tirar la seva economia —i la seva societat— per un precipici. I el món sencer pagarà per això.

Paul Krugman, premi Nobel d'Economia 2008, és catedràtic de la Universitat de Princeton.

22-IV-12, TNYT, elpais