reivindicació del model basc, de l’Espanya foral

El lehendakari Patxi López va anunciar ahir que el seu Executiu impulsarà l'economia basca amb una bateria d'actuacions per valor de 459 milions d'euros que recolzaran l'economia real i el teixit productiu basc i que beneficiaran a més de 8.500 empreses. Així mateix, adoptaran un conjunt de mesures per brindar als joves oportunitats laborals i formatives per valor d'altres 26 milions. En un acte celebrat a Bilbao, López va demanar a les grans empreses “un compromís i esforç” envers el país, a més de defensar Euskadi com a “referència de les polítiques públiques”.

En aquest sentit, va reiterar que les polítiques públiques basades exclusivament en ajustos, retallades i en l'obsessió pel deute, no només no resolen els problemes, sinó que els agreugen i va advertir que la sortida de la crisi ja no serà en 2012. “La política irreal d'austeritat expansiva no solament ens està conduint al desastre, sinó que està provocant un fort increment de les desigualtats socials en el si dels països europeus”, va afirmar López. El lehendakari va defensar a més la utilització del deute públic amb “responsabilitat i intel·ligència” i va reivindicar el model d'Euskadi per fer front a la crisi i crear ocupació. En aquesta línia, va advocar per que Euskadi defensi la seva capacitat d'autogovern enfront de les polítiques de retallades. “Ho vaig dir ahir (pel divendres) i ho mantinc: farem servir tota la nostra capacitat d'autogovern que defensarem amb urpes i dents per fer altres coses perquè retallar en educació és paralitzar el futur d'un país i fer-ho en sanitat és trencar la igualtat dels ciutadans”.

López va recordar ahir que el seu Govern ja ha engegat un paquet d'onze mesures per valor de 321 milions d'euros per lluitar contra l'atur, així com una segona iniciativa vinculada al finançament a l'empresa basca que tracta d'activar canals de finançament per a les empreses, mobilitzant fins a 2.180 milions d'euros al servei de les necessitats del teixit empresarial basc. A més, va anunciar que l'Executiu va a dedicar durant 2012, més de 350 milions a l'impuls de l'economia i el teixit productiu. Una inversió que beneficiarà a 8.500 empreses en “una política d'impuls econòmic que esperem provoqui una inversió induïda d'1.000 milions”.

“Aquesta decidida aposta per l'estímul econòmic, la indústria i l'acompanyament a les empreses contrasta amb la política econòmica que duen a terme altres regions o països, que despleguen una acció pública basada exclusivament en mesures de suport al sector financer”, va sentenciar.

22-IV-12, ep, lavanguardia