16-IV-12

Aquesta setmana em complau començar aquest escrit amb una bona notícia: no hi ha hagut més autoimmolaciones. I me n'alegro molt! Encara que en el Tibet se segueix controlant i reprimint al poble tibetà amb polítiques de reeducació i rentats de cervell, sotmetent a vexacions a les famílies que tenen fills estudiant a l'Índia o Nepal. Quan el govern xinès s'assabenta que una família tibetana té a algun dels seus fills fora, sobretot a l'Índia, l'amenaça amb expulsar-lo del treball, a menys que torni. Després, quan els seus fills es veuen obligats a tornar al Tibet, els fan exhaustius interrogatoris abans de sotmetre'ls a les seves polítiques de reeducació. Una situació que manté als tibetans sota permanent estat de por i sense sortides.

 
Foto família a Suïssa després de dos dies
molt productius i intensos.
(8/4/2012)

Però la nostra lluita pacífica per ajudar als nostres germans i germanes continua. El Europe Tibetan Youth Congress (Congrés de la Joventut Tibetana a Europa) va celebrar la seva segona reunió a Suïssa amb el lema "We take action" (Vegeu la web: http://www.we-take-action.org/), de la qual van participar 120 joves de 9 països d'Europa, un esdeveniment que vaig tenir l'honor d'inaugurar i presidir.   

Un exemple de meravellosa organització, molt suïssa, en què joves tibetans plens de coratge i molt motivats a ajudar al seu país, el Tibet, van organitzar tallers i debats sobre les possibles sortides al conflicte.

Durant aquest congrés s'han planificat algunes accions per dur a terme a nivell internacional, com ara celebrar el centenari de la declaració de la independència del Tibet per part del XIII Dalai Lama el 13 de febrer de 2013 (1913-2013); convocar manifestacions abans de la designació del pròxim president de la Xina; i incentivar l'intercanvi cultural entre joves tibetans de diferents països per preservar la seva identitat, entre altres iniciatives.

 
S.S. amb gorra tradicional hawaiana
(mahi'ole), Hawai (14/4/12).
Foto: Brian Tseng / Civic Bata.

D'altra banda, el Dalai Lama ha iniciat la seva visita als Estats Units (Honolulu, San Diego, Los Angeles, Chicago) on hi serà fins al 26 d'abril. Després anirà a Canadà a participar de la "World Parliament for Tibet", a Otawa, una reunió durant els dies 28 i 29 d'abril amb representants parlamentaris de diversos països que donen suport al Tibet. (Vegeu la web: http://www.tibet.ca/2012/). Com tindré l'honor de participar també d'aquesta reunió, us informaré de totes les novetats.