(tarifes universitàries:) les comparacions són... instructives!

SUÈCIA

L'estudiant cobra per anar a classe

Els estudiants no han de pagar cap matrícula per accedir a la universitat pública. És més, a part de sortir-los gratis, tots tenen dret a una ajuda de 2.720 corones al mes (uns 300 euros) independentment del seu nivell socioeconòmic. Aquest funcionament és molt semblant a tots els països nòrdics. A més, els alumnes que ho necessiten disposen de més beques. Això permet que molts joves puguin emancipar-se de les seves famílies a una edat primerenca i continuar amb els seus estudis.

REGNE UNIT

Un centre costa fins a 10.200 euros

El Govern del conservador David Cameron ha disparat el preu que han de pagar els estudiants per anar a la universitat. Els centres poden cobrar fins a 9.000 lliures (més de 10.200 euros). La mesura va aixecar grans protestes entre els estudiants al llarg de l'any passat, encara que no van aconseguir frenar la nova política de preus. El Regne Unit dedica a beques més del 0,3% del PIB i a més disposa de préstecs tous, la qual cosa facilita l'accés a famílies que no s'ho podrien permetre.

ALEMANYA

Gratuïtat a gairebé tots els länder

Les universitats alemanyes havien estat sempre gratuïtes per als seus estudiants, però l'any 2005 van començar a introduir taxes en set dels 16 länder. El preu de la matrícula rondava entre els 400 i 500 euros. Però amb la pujada del centreesquerra al govern de diverses regions, les taxes han tornat a suprimir-se. Només dos dels 16 länder han decidit seguir cobrant matrícula als seus estudiants. Alemanya està considerat un dels països que més inverteixen en educació superior.

FRANÇA

Preus baixos en revisió

Els preus de les matrícules universitàries són dels més barats i en general se situen entorn dels 177 euros per un curs de grau. Les enginyeries costen 584 euros i les carreres relacionades amb ciències de la salut, com a Infermeria, Medicina i Veterinària, oscil·len entre 177 i 1.259 euros per curs. Un grup proper al Partit Socialista, Terra Nova, defensa triplicar les matrícules per millorar el finançament universitari i com a contrapartida establir una subvenció mensual per als estudiants.

ITÀLIA

Inversió escassa i taxes variables

Les diverses taxes que es paguen per estudiar un any en una universitat pública italiana varien segons els mitjans econòmics i el patrimoni de la família de l'alumne. El mínim de les matrícules ronda ara els 330-350 euros i el màxim aconsegueix els 2.200 euros en carreres més tècniques. El més habitual és que es paguin uns 1.000-1.200 euros per curs complet. Itàlia inverteix a les seves universitats un 30% menys que els països amb més compromís educatiu com són el Regne Unit, França i Alemanya.

20-IV-12, A. R. de Paz, lavanguardia