no hauria de regular el decòrum parlamentari qui no en té de polític

Qui és més decorós en un Parlament: aquell que llueix una samarreta que denuncia la corrupció
o aquell que, en el mateix Parlament, llueix vestits que són prova de la corrupció que denuncia l'altre?

D'ara endavant, per llei, els diputats valencians hauran de vestir "amb decòrum". Llegeixo la notícia a l'ABC. El president de les Corts Valencianes prepara un nou reglament on quedarà especificat que, quan algun diputat "utilitzi peces de vestir, cartells, fotografies, pancartes o altres elements materials que poguessin resultar al·lusius a algun diputat, institució o tercera persona es procedirà a la seva expulsió i a l'adopció, si escau, de les mesures sancionadores i disciplinàries que corresponguin". La norma s'aplicarà en totes les dependències de les Corts, no solament en l'hemicicle, i facultarà als serveis de seguretat perquè impedeixin l'entrada a l'edifici de qualsevol individu que la incompleixi, sigui parlamentari o públic visitant. Es tracta de mantenir el "ordre parlamentari" a fi que l'hemicicle no es converteixi en un ressò de les manifestacions que hi ha cada tant a València.

Que ara de sobte els hagi agafat aquesta dèria pel decòrum i la forma de vestir de la gent -i no fa tres, cinc o deu anys- té una explicació clara: les samarretes de Mònica Oltra, la diputada de Compromís. Les samarretes d'Oltra s'han convertit en un dels al·licients dels debats parlamentaris valencians, perquè són bastant variades i sempre porten a la part davantera frases que no agraden gens als diputats peperos: "Transparència: volem els papers", "Salvem el Cabanyal", "Canal 9 manipula"... Cada vegada, una de diferent. A mi, amb franquesa, aquest tipus de samarretes amb frases en el pit em semblen penoses, en general, i demencials quan qui les porta hi du escrita, en una llengua que desconeix, una frase el sentit de la qual ignora i que, sovint, és una oferta sexual. Però no és aquest el cas de les samarretes d'Oltra. En una situació ambiental com la de les Corts Valencianes, on el PP té majoria absoluta, Compromís, amb sis diputats, ha de buscar-se la vida. Sabent com sabem que al món d'avui el visual ho domina tot i les càmeres dels diaris i de les teles anhelen una imatge original, Compromís ha convertit les samarretes en un esquer per captar l'interès dels mitjans de comunicació.

Ara bé, què és exactament això del decòrum? Segons el diccionari: "Correcció, elevació, en les maneres, en el comportament d'algú, que correspon a la seva condició social, a les seves responsabilitats". A partir d'aquí, de preguntes n'hi ha moltes. Com decidir què és correcte i què no ho és, en les Corts? Si les condicions socials són diferents, no podria ser que el decòrum d'una persona no tingui per què ser igual al decòrum d'una altra? I encara: qui és més decorós en un Parlament: el que llueix una samarreta que denuncia la corrupció o aquell que, al mateix Parlament, llueix vestits que són prova de la corrupció que denuncia l'altre?

18-IV-12, Quim Monzó, lavanguardia