inaceptables retallades en principis fonamentals com la igualtat davant la Llei

El Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya (Cicac) va alertar ahir del perill que la crisi pugui causar que existeixi una justícia per a pobres i una altra pels adinerats. La retallada en les partides per a justícia gratuïta i la imposició de taxes estatals i autonòmiques en els litigis pot cercenar l'accés als tribunals de les economies menys pròsperes. És una situació molt similar a la sanitat, on existeix un viu debat. És evident que a Espanya s'ha produït una excessiva judicialización de l'activitat quotidiana, però cal evitar el col·lapse dels tribunals s'alleugi mitjançant mesures econòmiques que cercenen drets dels quae, a més a més, tenen menys capacitat monetària per defensar-se. Una cosa és el sentit comú i un altre el lliure accés a la tutela judicial. S'han de limitar els plets absurds, però és perillós una rasadora econòmica, perquè la injustícia no sempre va lligada a una quantitat, sinó a la situació que es crea o al dret que s'atropella.

13-IV-12, lavanguardia

A la justícia gratuïta tenen accés els qui tenen uns ingressos màxims d'1.060 euros al mes. Una particularitat és en penal: la primera atenció pot dur-se a terme per un advocat d'ofici, pel dret constitucional a ser defensat, però si l'acusat està per sobre d'aquesta ràtio ha de pagar el lletrat.

El que passa és que la tendència legislativa no va a favor dels menys adinerats, segons van posar ahir de relleu el Cicac. Per exemple, a causa de les taxes judicials, qui ara vulgui plantejar un recurs davant l'Audiència de Barcelona haurà de pagar gairebé mil euros en taxes (estatals i autonòmiques). Això farà que molta gent s'ho plantegi, la qual cosa és especialment greu, segons van exposar ahir, puix que el 40% de les sentències d'apel·lació de l'Audiència són revocatòries. I per anar al Tribunal Suprem, les quanties econòmiques dels plets són encara majors.

A això s'uneixen les retallades que s'estan produint, i que afecten a unes quantitats que ja no són molt altes. A Catalunya hi ha uns 6.500 advocats que estan apuntats al torn d'ofici, que no està pensat com a manera de vida però que ajuda de vegades a completar el mes. Actualment, un lletrat d'ofici que es faci càrrec d'un jurat (que implica més d'un any de treball) cobra per tot el procés 529,94 euros. Per un divorci es perceben 413,79 euros. Una guàrdia de 24 hores en violència domèstica suposa 169,14 euros, que es converteixen en 60 si no es produeix cap assistència a detinguts. La intenció del departament, segons el Cicac, és disminuir un 5% més la partida, unit al 5% que ja s'ha portat a terme aquest any. Les dades del Cicac assenyalen que en el 2011 la partida de justícia gratuïta va ser de 56.157.944 euros; mentre que en el 2010 va ser de 57.755.597; fons que abona la Generalitat als col·legis perquè es facin càrrec de la gestió d'aquest particular. Els responsables del Cicac van dir que els lletrats cobren dos mesos després d'haver prestat el servei.

13-IV-12, S. Tarín, lavanguardia