Pressupostos Públics: retallar el present, potser; escanyar el futur, NO

- punt i final a la Ciència, i les expectatives de futur, espanyoles
- carta oberta per la Ciència a Espanya: ens hi juguem el futur
- la millor política educativa del món (no, no és la catalana)

Totes les retallades pressupostàries són dolorosos, ja que empobreixen el nostre present, però algunes són a més descoratjadores, perquè comprometen el nostre futur. No és el mateix acceptar un avui amb recursos minvats que renunciar a un futur millor: si el primer és dolent, el segon és pitjor.

La destralada soferta pels pressupostos generals de l'Estat del 2012 que es van presentar el 30 de març preveia una retallada global de 27.300 milions d'euros. Entre ells, 2.200 corresponien al capítol d'inversions en investigació científica. És a dir, al sector d'investigació+desenvolupament+innovació (R+D+i), considerat fins fa ben poc estratègic. Els seus recursos passaran dels 8.600 milions del 2011 als 6.400 del 2012, amb una pèrdua del 25%. Tan significativa caiguda ve a indicar que la investigació, al costat de l'economia del coneixement que sustenta, no està entre les prioritats de l'actual Govern. Així ho indica tant la suma de la caiguda inversora com el percentatge del descens, aquest ja citat 25%, que doblega llargament la retallada mitjana aplicada a les despeses de l'Estat, situat en el 9,6%. (De pas, recordarem que la reducció en un altre sector clau per al futur, com és el de les polítiques educatives, ascendeix al 22%).

11-IV-12, lavanguardia

Dos investigadors catalans establerts a Massachusetts han tingut un paper destacat en la creació de l’Enciclopèdia del Càncer, un avenç que promet accelerar la recerca de nous tractaments antitumorals. Josep Baselga ha participat des de l’hospital General de Massachusetts en la creació d’un catàleg de 639 tipus de cèl·lules canceroses, a les quals s’han assajat 130 fàrmacs. Jordi Barretina, des de l’Institut Broad, ha coordinat la creació d’un catàleg complementari de 947 tipus de cèl·lules, en què s’han provat 24 fàrmacs. Massachusetts és un dels models en què s’ha fixat Catalunya per establir les bases d’una economia basada en el coneixement: una regió geogràficament petita, amb una alta concentració de capital humà i amb vocació de locomotora econòmica. Però només mantenint l’aposta que s’ha fet l’última dècada per a la investigació i la innovació s’aconseguirà que la locomotora del coneixement estiri l’economia del país.

11-IV-12, lavanguardia