el número 2 de la Conselleria de Cultura no és la dona del Cèsar

El secretari general de Cultura, Xavier Solà, va compareixer ahir al Parlament per explicar la seva actuació com a cap dels serveis jurídics de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), els negocis que  vafer a través d'aquesta entitat municipalista i que l'oposició considera que podrien ser motius d'irregularitats...

Després d'una primer aintervenció en la que va desgranar part de la seva biografia per demostrar la seva honorabilitat -com ara que "per consciència social" havia preferit exercir un temps d'advocat d'ofici-, va admetre que havia facturat 193.853 euroa a l'ACM per un catàleg de masies que ell mateix havia impulsat quan era cao dels serveis jurídics d'aquesta entitat. Solà va justificar aquest encàrrec, sense concurs públic, per la seva "vàlua i coneixement" com a advocat i perquè era "compatible" amb la seva tasca pública. Va sostenir, així mateix, que si va cobrar-ho tot de cop i dividit en 65 factures va ser per "motius comptables" i a petició de la mateixa ACM i que si ho va fer a través d'una empresa que havia comprat quinze dies abans era per abonar menys impostos i "pagar el que és just".

Altres presumptes irregularitats per les que va ser qüestionat ahir i va passar de puntetes va ser el fet que la empresa procomu Habitatge SL -integrada per Solà, per l'excoordinador general de la Diputació de Barcelona josep Maria Matas i l'advocat Salvador Cuadreny- va cobrar 55.245 euros per la gestió d'uns pisos de protecció oficial promoguts per la Fundació Privada d'Habitatge Públic de Catalunya (FPHP) de l'ACM, mentre Solà era regidor d'Urbanisme de Vic i era a l'ACM. "Jo no hi vaig tenir res a veure", va afirmar Solà, que va remarcar que la construcció d'habitatge protegit "no produeix beneficis".

Solà també va reconèixer al Parlament que havia comprat una casa a Cadaqués però que "s'havia oblidat de registrar-la".

5/6-IV-12, I. Ellakuría, lavanguardia