"La gran injustícia", Fernando Ónega

La prova que l'amnistia fiscal no és molt defensable és aquesta: fa només dos anys, quan governaven els socialistes i el PP estava a l'oposició, se li va ocórrer a Rodríguez Zapatero. I què va fer el Partit Popular? Desqualificar la idea. Rajoy, segons es recorda aquests dies, la va incloure en l'ampli capítol de les ocurrències de l'anterior president. I varis dels seus portaveus es van llançar contra la iniciativa amb la consigna que era antisocial. El menys que pot fer ara l'actual govern és acceptar les crítiques per posar en pràctica el que fa dos anys condemnava. I, si llavors va cometre un error en frenar el projecte nonato de Zapatero, acceptar la seva pròpia responsabilitat i reconèixer que la realitat és diferent vista des de l'oposició.

La realitat actual és que cal treure diners de les pedres. Ho va dir clarament el portaveu parlamentari Alfonso Alonso: si no es fa l'amnistia, caldria pujar l'IVA. Estem, per tant, davant la típica mesura que s'adopta tapant-se el nas. El pitjor és el component ètic. Cada dia apareix algun text que recorda el frau fiscal que existeix en aquest país, bé sigui com a evasió directa o en format d'economia submergida. Des de fa trenta anys s'ha creat una important consciència fiscal. Els mitjans més eficients de l'Estat s'han posat a la disposició del control tributari, com correspon a un Estat modern.

I, alhora, a la societat s'ha escampat una sensació: només paga qui no pot evadir, mentre que les nòmines paguen per tots els altres.

El que fa una amnistia fiscal és confirmar aquesta sensació, amb un agreujant: beneficia a qui ha evadit. Què es fa ara amb les inspeccions en marxa sobre persones i empreses que mai han evadit ni defraudat un euro, però pateixen una autèntica extorsió per les necessitats del tresoreria de l'Estat? Amb quina autoritat moral es multa i s'exigeixen interessos a els qui potser només han comès un error en la tributació? Aquesta és la gran injustícia d'una amnistia: crea dues classes de ciutadans, els cumplidors, que són perseguits, i els defraudadors, als quals només falta fer un homenatge quan aflorin la seva capital.

3-IV-12, Fernando Ónega, lavanguardia