la UNESCO es traeix, i s’embruta, amb el Premi Obiang

- dossier per la retirada del Premi Obiang de la UNESCO

UNESCO: Decepció davant resultat de votació sobre Premi Obiang
La decissió s'aparta de la protecció dels Drets Humans fonamentals i el Bon Govern
9 de Març de 2012, HRW

.
(París) – L'aprovació pel Consell Executiu de la UNESCO d'un premi patrocinat pel president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo de Guinea Equatorial, després d'una renyida votació, col·loca als interessos del President per sobre dels principis bàsics de Drets Humans i Bon Govern de la UNESCO, han assenyalat avui set organitzacions de la societat civil. Està previst que la decisió adoptada el 8 de març de 2012 per una comissió del Consell, mitjançant la qual es modifica el nom d'aquest controvertit premi i s'insta a la directora general de la UNESCO Irina Bokova a implementar-ho, es formalitzi durant una sessió plenària programada per avui.

“Independentment de si alguna vegada s'adjudica o no, votar a favor d'un premi internacional per a les ciències de la vida per US$ 3 milions, patrocinat per un Govern que no realitza inversions suficients per garantir l'atenció bàsica de la salut al seu propi país, és una decisió que resulta tristament paradoxal”, va assenyalar Tutu Alicante, un advocat originari de Guinea Equatorial que dirigeix l'organització de Drets Humans EG Justice des de l'exili. “Els membres del Consell Executiu de la UNESCO que han recolzat aquest premi han traït els principis de l'organització i han entelat la reputació de la UNESCO”.

El Consell Executiu va aprovar el premi després d'una votació summament renyida. La totalitat dels 14 països africans que integren el Consell van votar a favor del premi, d'acord amb una resolució en aquest sentit que havien suscripto durant el Cim de la Unió Africana celebrada a Guinea Equatorial al juny de 2011, quan Obiang presidia l'organització. Els països àrabs en el Consell també van emetre un vot favorable, igual que Brasil, Cuba, Equador, Veneçuela, Índia i Rússia. La majoria dels països del Carib i Europa amb representació en el Consell es van oposar fermament a l'aprovació del premi, així com també Afganistan, Perú i Estats Units.

Wenceslao Mansogo, qui a més de metge és un destacat defensor de drets humans i membre de l'oposició de Guinea Equatorial, va instar als delegats de la UNESCO a cancel·lar en forma definitiva el premi a través d'una carta que va redactar des de presó, on es troba detingut injustament des del 9 de febrer per motius polítics. El Govern també va ordenar el tancament de la seva clínica, la qual cosa posa en evidència la hipocresia d'un premi que pretén millorar “la qualitat de la vida humana”.

Encara no queda clar si Bokova implementarà el premi, ara denominat “Premio UNESCO-Guinea Equatorial”, a la llum de les irregularitats que es van observar en el seu finançament i que vulneren les normes organització.

Subsisteixen nombrosos interrogants sobre l'origen dels fons destinats a aquest premi. L'estatut del premi original disposava que aquest havia de finançar-se amb fons de la Fundació Obiang Nguema Mbasogo per a la Preservació de la Vida. El 9 de febrer, el Govern de Guinea Equatorial va informar a la UNESCO que els fons per al premi provindrien en canvi del tresor públic, i va assenyalar posteriorment el 22 de febrer que “a partir d'aquest moment el donant del premi serà el Govern de Guinea Equatorial”.

Oferint una opinion legal, l'assessora jurídica de la UNESCO va concloure el 2 de març que el premi UNESCO-Obiang original ja “no podia ser implementat” a causa de “discrepàncies substancials” entre les fonts de finançament declarades i les reals, i que aquestes es mantindrien amb independència que canviés el nom.

Les investigacions sobre corrupció que s'estan duent a terme a França, Espanya i Estats Units contra membres de la família Obiang reforcen els qüestionaments sobre la legitimitat dels fons usats per al premi. El 5 de març, Association Sherpa i Transparency International van demanar que la justícia francesa ampliï la investigació sobre corrupció i inclogui la donació de US$ 3 milions destinada al premi.

El Govern de Guinea Equatorial aplica controls i restriccions summament severs a la difusió de notícies i impedeix que periodistes que treballen al país puguin informar lliurement sobre les denúncies de corrupció o la controvèrsia generada entorn del premi, i d'aquesta manera s'evita que els ciutadans que no tenen accés a mitjans internacionals puguin rebre informació crítica sobre la forma en què el Govern usa els fons públics.

“Àdhuc si alguns delegats ignoren les normes i el prestigi de la UNESCO, la directora general Bokova té la responsabilitat de procurar que no es cometin irregularitats financeres ni s'incorri en pràctiques antitéticas dins de l'organització”, va afirmar Alacant. “Hauria de mantenir la seva postura i negar-se a permetre que la UNESCO usi fons d'origen dubtós per promoure la imatge del president Obiang”.

La declaració va ser emesa per les següents organitzacions de la societat civil:
Asociación Pro Derechos Humanos de España
Association Sherpa
Comité para la Protección de los Periodistas
EG Justice
Global Witness
Human Rights Watch
Open Society Justice Initiative