"sostenella y no enmendalla", el ridícul -ferroviari- espanyol davant Europa

El corredor ferroviari del Mediterrani continua obrint-se camí a Europa. Per primera vegada, la proposta d’incloure aquest eix al mapa de xarxes transeuropees va tenir el suport, ahir, dels ministres de Transport europeus, sorpresos, però, pel rebuig de l’actual Govern espanyol a la proposta d’acord. Al nou mapa de prioritats, negociat amb l’executiu socialista, Madrid hi troba a faltar l’eix central del Pirineu, que travessaria la serralada per l’Aragó.

El text aprovat pels ministres de Transport, i que ara passa a ser negociat amb el Parlament Europeu, prioritza l’execució dels corredors ferroviaris del Mediterrani i de l’Atlàntic. El fet d’incloure’l en la xarxa principal de la UE permetrà que les obres disposin d’un 20% de cofinançament comunitari, un percentatge que en els trams transfronterers puja fins al 50%.

El refús del Govern espanyol a la proposta d’acord de la presidència danesa de la UE, que suavitza alguns aspectes del text original de la Comissió Europea, va obligar a aixecar la sessió ministerial i negociar amb els tècnics les quatre condicions que Pastor va posar damunt la taula. Només en van atendre una: la inclusió de Saragossa com a plataforma logística d’interès europeu.

“Negociem amb països, no amb governs”, protesta la Comissió Europea. “Teníem un bon acord amb el ministre Blanco, ens vam posar d’acord en alguna cosa, i n’hi ha que no es poden canviar, seria un molt mal precedent”, es defensava ahir el vicepresident, i responsable de Transports, l’estonià Siim Kallas. Kallas i Pastor van fer una reunió bilateral abans del Consell de Ministres per acostar posicions, però Brussel·les creu que hi ha poc marge de maniobra, només està oberta a fer “ajustos menors”. La llista va costar dos anys de negociacions prèvies amb els governs, i reobrir-la establiria “un precedent diabòlic”, va advertir el comissari. El mapa que hi ha damunt la taula, va afegir, és una proposta molt bona i està acceptada pels països veïns, cosa que també és molt important. Els seus col·laboradors destaquen com, al contrari, l’eix central no té el suport de França perquè sigui declarada infraestructura prioritària.

Amb aquests arguments, la Comissió Europea va refusar les pretensions del Govern espanyol. La seva decisió, de fet, ha estat retirar l’eix central de la llista on Loyola de Palacio, llavors comissària europea, la va incloure cap al 2004. La raó principal que esgrimeixen és la impossibilitat que el projecte estigui executat el 2030, el termini que s’ha posat a la llista de projectes prioritaris.

Tampoc el port de Vigo ni els aeroports de Màlaga, Alacant, Palma o Tenerife Sud no compleixen els requisits necessaris per passar a quedar inclosos a la xarxa principal europea, segons Brussel·les. En el cas d’infraestructures ja construïdes, el fet de figurar en aquest mapa, adverteixen fonts europees, “implica obligacions; obligaria el Govern a connectar-les a la xarxa ferroviària”.
 
Kallas va evitar criticar la decisió de Portugal de cancel·lar la construcció del tren de gran velocitat Lisboa-Madrid i va reclamar “racionalitat” a l’hora de planificar les xarxes. “No podem somiar tenir-les a tot arreu”, va apuntar, tant pel cost que tenen com pel consum.

23-III-12, B. Navarro, lavanguardia