Pussy Riot, el postpunk femení de Voinà contra Putin

Feministes i transgressores, les rockeres de la banda punk Pussy Riot han entrat en la batalla política de Rússia amb escàndol. Conegudes pels seus passamuntanyes de cridaners colors, al gener van cobrar notorietat quan enmig de la plaça Roja de Moscou van improvisar un concert políticament incorrecte. A poques setmanes de les eleccions presidencials del passat dia 4, abans de ser desallotjades, van poder cantar temes amb títols tan cridaners com Putin mulla els pantalons, en referència al que anava a ser el proper president del país.

Va ser una de les aparicions del grup que des de la seva creació, a l'octubre passat, es presenta de forma inesperada en espais públics per entonar cançons contra el Govern. Per als seus crítics, el grup només intenta aconseguir popularitat utilitzant l'insult i la blasfèmia.

El 21 de febrer, diverses noies amb màscares fluorescents, vestits curts i leotards de colors van aparèixer de sobte enfront de l'altar de la catedral de Crist Salvador, el temple més gran de Moscou. Tornaven a ser les Pussy Riot, que en cinc minuts van muntar un espectacle. Segons elles, es tractava d'una "pregària punk", trucada Santa Verge i Mare, tira a Putin.

El 3 de març, la policia va detenir a Nadezhda Tolokónnikova i María Aliójina. Estan acusades de "actes de gamberrisme premeditat basat en l'odi religiós" i s'enfronten a una condemna que podria implicar fins a set anys de presó. El divendres passat el jutge que investiga els fets va determinar també l'arrest d'Irina Lokteva.

L'últim concert de les Pussy Riot (pussy és cony en anglès i riot, disturbi) ha dividit aquests dies a la societat russa. L'opinió pública propera al Kremlin les ha atacat. L'Església ortodoxa es divideix entre els quals condemnen a les noies i els que demanen el perdó d'aquestes infidels.

L'oposició i el moviment ciutadà Per unes Eleccions Lliures, que en aquests mesos ha organitzat les majors protestes des que Putin va arribar en poder l'any 2000, ha acollit a les rockeres en el seu si. Per a ells, la detenció de les joves és un altre indici de la repressió del poder contra tot signe de discrepància. En les dues últimes manifestacions a Moscou, les dels passats dies 10 i 17, nombrosos cartells i discursos van fer referència al seu alliberament.

Un dels líders del moviment, l'advocat i bloguero Alexéi Navalni, va argumentar que la seva actuació va ser una "ximpleria" però que no són persones perilloses. Després de la seva detenció, l'oposició va organitzar un piquet d'una persona, per torns, davant del Ministeri de l'Interior, on estaven retingudes Tolokónnikova i Aliójina.

El tracte donat a les integrants del grup punk i, sobretot, la pena que se'ls podria aplicar semblen desproporcionats. El Defensor del Poble rus, Vladímir Lukín, els ha mostrat el seu suport i ha dit que la detenció de les joves no és raonable.

Un grup de creients ortodoxos ha demanat gràcia per a elles i ha recollit quatre-centes signatures per demanar al patriarca Kiril la seva intercessió. L'Església ortodoxa ha condemnat l'actuació de la banda en un lloc sagrat i ha demanat que sigui castigada, encara que no a l'excés. L'arxipreste Vladímir Viguilanski, responsable de premsa del Patriarcat de Moscou, creu que l'arrest és massa dur. "Espero que no hi hagi limitació de llibertat. És suficient una pena pecuniària perquè la propera vegada reflexionin sobre com cal comportar-se en llocs públics".

De fet, l'opinió de la jerarquia ortodoxa és que no es tracta d'un atac contra els cristians, sinó contra l'Estat o contra la societat. Un dels líders de la comunitat musulmana russa, Muhamedgali Juzin, ha proposat treballs comunitaris per pagar el mal causat. "Mentre les teves mans estan ocupades amb treballs mecànics, per exemple recollint desaprofitaments dels carrers de Moscou, el teu cap pot omplir-se d'idees útils. I tal vegada aquesta sigui la forma de buidar-la d'escombraries", va dir a l'agència Interfax.

Una de les tres detingudes, Nadezhda Tolokónnikova, sembla que és la líder de la banda de rock punk més famosa avui a Rússia. Ella i el seu marit, Piotr Verzílov, formen part també del grup d'art alternatiu Voiná (guerra, en rus), conegut per les seves provocatives posades en escena, protestes de carrer que barregen sexe, política i poder. En el 2010, el grup va pintar un enorme falo de 65 metres en un pont levadizo de Sant Petersburg, que en aixecar-se quedava just enfront de la seu dels Serveis Secrets Russos (FSB, hereus del KGB), els mateixos que va dirigir Putin.

19-III-12, G. Aragonés, lavanguardia