el populisme polític espanyol buida de significat la paraula "prioritat"

En principi, semblava que el PP i el PSOE estaven d’acord amb la necessitat de donar prioritat a la construcció de l’eix ferroviari mediterrani, però una moció que va presentar ahir CiU al Congrés va acabar derrotada com a conseqüència del complex joc d’estratègies parlamentàries i, més concretament, de la pugna entre els populars i els socialistes.

El portaveu d’infraestructures de CiU, Pere Macias, havia plantejat la moció amb l’objectiu que el Congrés es pronunciés de manera inequívoca per establir l’eix mediterrani com la gran prioritat en el transport ferroviari de mercaderies. “No saber quina és la prioritat en aquest cas és un autèntic suïcidi”, va afirmar durant la seva intervenció el portaveu adjunt del grup parlamentari català.

El PP estava disposat a arribar a un acord amb CiU, però no pas per acceptar l’eix mediterrani com “la prioritat”. La negociació, pocs minuts abans de les votacions, va propiciar un pacte en què convergents i populars es conformaven a definir el corredor com a “prioritat estratègica”.

Però els socialistes no estaven disposats a acceptar una definició que consideraven descafeïnada ni tampoc a deixar que els uns i els altres es pengessin les medalles. D’aquesta manera, el seu portaveu es va negar a admetre l’acord in extremis –els pactes d’última hora necessiten l’acceptació de la resta perquè es puguin votar–. Sense les matisacions, el PP hi va votar en contra, sumant els seus vots amb els del PNB i alguns diputats del grup mixt.

16-III-12, red, lavanguardia

El portaveu de Foment de CiU, Pere Macías, ha tirat del diccionari de la RAE per criticar l'ambigüitat del Govern en la seva definició de 'prioritat', que no permet el seu ús genèric sinó que es refereix a la "anterioritat d'alguna cosa respecte d'una altra cosa, en temps o en ordre" i ha assenyalat que, en aquests moments, ha de "reformar-se la política d'infraestructures" perquè contribueixi al creixement econòmic i a la creació d'ocupació.

"En aquests temps tenim una immensa responsabilitat, que és prioritzar, ordenar. Hi ha una demanda de racionalitat en la inversió pública. Sempre cal ser eficient, però en aquests moments d'escassetat no tenir criteri, no saber quin és la prioritat, és un autèntic suïcido. Vostès veuran", ha afegit Macías, defensant que el Corredor Mediterrani és fonamental per "guanyar la batalla als ports del Mar del Nord" en matèria de tràfic de mercaderies.

Tots són compatibles

Enfront d'aquests arguments, la diputada 'popular' Concepció Santa Ana ha insistit que "el corredor mediterrani és prioritari a Catalunya, València, Murcia i Andalusia" i per això "té i tindrà reflex pressupostari", però "sense llevar gens d'importància a la resta de corredors, igualment importants parell el territori i absolutament compatibles".

"El Ministeri (de Foment) fa una proposta molt més ambiciosa que la de l'anterior Govern, consensuada amb les comunitats autònomes i que estén el Corredor a tot el litoral andalús", ha afegit, citant algunes "actuacions concretes" incloses en aquesta infraestructura que s'aniran traient avanci.

A continuació, ha demanat a CiU que accepti la seva esmena, en la qual els 'populars' es limiten a qualificar de "prioritari" el Corredor i inclouen matisacions sobre alguns projectes concrets. Mentre la sessió plenària continuava, 'populars' i nacionalistes van aconseguir un text conjunt d'última hora però no va poder votar-se ja que es necessitava el permís unànime de la Càmera i el PSOE ho ha negat. Al final s'ha votat la moció original (amb les esmenes de l'Esquerra Plural), contra la qual han votat PP i PNB, enfront del suport de PSOE, CiU i IU-ICV (la CHA es va desmarcar i va votar en contra); UPyD s'ha abstingut.

Suport de l'esquerra

Els socialistes han recolzat aquestes pretensions recordant, en paraules del diputat Román Ruiz Llamas, que "si tot és prioritari és que no hi ha prioritat" i que "quan es vol acontentar a tots moltes vegades tots acaben descontents". "No és que tinguem un posicionament contrari als altres, que són importantíssims i perfectament compatibles. Però quan tenim menys marge per a la inversió és més necessari que mai prioritzar", ha afegit.

Al seu judici, "el lògic i racional és seguir invertint en una infraestructura amb un nivell d'obra executada més important, on la inversió tingui tornada en el menor termini possible". Per això, els socialistes exigeixen que es mantinguin "nivells d'inversió similar a la dels tres últims anys" perquè el corredor "estigui plenament operatiu en 2020". L'Esquerra Plural, amb excepció del diputat de Chunta Aragonesista, també ha votat a favor de la moció.

La diputada Laia Ortiz (ICV) ho ha justificat que, en moments de "escassetat de recursos", és necessari usar el "sentit comú" a l'hora de planificar les infraestructures. "No cal ser els més ràpids, els més grans, els millors... això ens ha fet cometre grans errors de planificació", ha dit, apostant en el seu lloc per triar les infraestructures que potenciïn una de les zones amb major pes econòmic del país, i sempre "amb una visió integral" i "no com una espiral competitiva entre territoris, encara que tampoc de forma discriminatòria".

En la mateixa línia, el diputat de Compromís-Equo, Joan Baldoví, ha instat als diputats valencians "de tots els grups" a votar a favor de la moció per defensar els "interessos dels ciutadans que els van votar", mentre que Teresa Jordà, d'ERC, ha apel·lat a les dades econòmiques de la zona d'influència del Corredor Mediterrani fan "de sentit comú" prioritzar aquesta inversió.

Proposta "excloent"

No obstant això, el PNB ha retret que aquesta proposta és "excloent", al·legant que "amb una planificació adequada" no és necessari que altres infraestructures com el Corredor Atlàntic "no es puguin desenvolupar" només per donar prioritat al Mediterrani. "Estic d'acord en què cal prioritzar conforme als recursos, però també conforme a les necessitats, que també s'han vist modificades per la crisi", ha recordat la diputada nacionalista basca Arantza Tàpia.

A més, ha rebutjat la proposta de CiU de desenvolupar de forma independent les xarxes de transport de mercaderies i de viatgers, i ha recordat que és "necessari tenir en compte les xarxes transeuropees de transport, que constitueixen un tot" i en les quals s'inclou la connexió amb Europa a través del País Basc. "Volem que l'eix atlàntic sigui desenvolupat també en peus d'igualtat amb el mediterrani, no només per interès de la societat basca, sinó per l'interès comú de tot l'estat espanyol i francès", ha resolt Tàpia.

En aquesta línia ha abundat el diputat de UPyD Carlos Martínez Gorriarán, qui ha lamentat que es vagi a la visió "micro, localista i territorial" de la planificació d'infraestructures en lloc de donar la "prioritat a recuperar la idea d'interès general i a tenir un disseny de país i del seu encaix en la Unió Europea i al món". "Cal veure cuales són les inversions que millor reverteixen en l'interès general", ha resumit, criticant a continuació al Govern per haver "buidat de contingut la paraula" i anunciant la seva abstenció en la votació.

15-III-12, ep, lavanguardia