refusem la descatalanització de Catalunya Nord

refusem la descatalanització de Catalunya Nord

ADHEREIX DES D´AQUÍ

MANIFEST
Refusem la descatalanització de Catalunya nord

Durant la segona part del segle XX la societat nord-catalana s´ha mobilitzat per a defensar la seva catalanitat, és així que s´ha creat infraestructures a tots els nivells (Casa Pairal, CeDACC, Departament de Català a la Universitat de Perpinyà, escoles immersives i fileres bilingües, serveis especifics de promoció de la catalanitat...

D´ençà uns quants anys aquesta catalanitat és afectada per projectes presentats com a innovadors que ens volen fer entrar en una suposada normalitat, de fet ens proposen una identitat catalana descafeinada, "macdonalitzada".

  • El Centre de Documentació i d´Animació de la Cultura Catalana, el CeDACC es dilueix dins la mediateca perdent funcionalitat i visibilitat.

  • La Casa Pairal creada el 1963 pel Josep Deloncle, un lloc simbòlic de la ciutat desapareix.

  • La fusió del departament de català de la Universitat de Perpinyà amb el departament de turisme posa la llengua catalana en un segon pla, una llengua que no caldria dominar per a cursar els Estudis Transfrontarers Catalans.

  • Se retalla el pressupost del Departament de Català de la UPVD i s´hi ha suprimit llocs de treball.

     

  • L´Institut Font Nova és substituit per un servei municipal dels afers catalans.

     

  • El Mercat Medieval pensat i elaborat per l´Eliana Comelade, una cita de referència al casc antic de Perpinyà ha estat reemplaçat per una vulgar manifestació de cavallers i torneigs al Serrat d´en Vaquer.
  • El panorama dels mitjans de comunicacions és a la imatge de les declaracions del director de France Bleu que afirma que vol mantenir i desenvolupar “l´esperit català” en la programació, sense incloure cap programa en llengua catalana
  • Les Cartes aprovades pel Consell General el 2007 i per la municipalitat de Perpinyà el 2010, unes Cartes que han de legetimar l´ús de la llengua catalana, són paper mullat, unes declaracions de bones intencions sense cap concretització, inútils si no són realment aplicades.
  • I el llistat s’allarga cada dia...


Els signes de descatalanització de la societat són nombrosos i evidents, fins i tot amagats per un discurs pseudo modern a vegades pintat de rendibilitat que ens fa fer passos enrere. 

Adherir a aquest manifest és evidenciar la voluntat de defensar la identitat catalana,  a començar per la llengua que n´és el vector.

Documents annexos