el Tribunal Superior de Londres admet a tràmit una petició de suicidi assistit

Tony Nicklinson reclama assistència legal si en el futur vol acabar amb sa vida

El britànic Tony Nicklinson tenia poques coses de les quals lamentar-se. Exjugador de rugbi, vivia a Dubai, on era gerent d'una empresa. Casat i amb dos fills (ara de 22 i 24 anys), dedicava el seu temps lliure al parapent, l'esquí acuatico i a escalar ponts.

Però la seva vida es va fallir el 2005. Nicklinson va sofrir una apoplexia que va derivar en la síndrome de captivitat (Locked-In Syndrome, en anglès), una paràlisi que afecta des del coll fins als peus. Malgrat que la lesió no doblega al cervell —un programa informàtic transforma els seus parpellejos en sons—, el malalt requereix de cures constants.

Nicklinson vol morir perquè considera que la seva vida és "indigna, trista i miserable". Però la seva paràlisi li impedeix plantejar-se tan si més no el suïcidi. Des de 2007 s'ha negat a prendre els remeis recomanats pels metges per perllongar la seva vida. Amb prou feines pren aquells que contribueixen a reduir els espasmes musculars que pateix. Poc més.

Les lleis de Regne Unit no contemplen l'eutanàsia. Atrapat en l'embull legislatiu, el pacient de 57 anys va reclamar justícia: va sol·licitar que un metge pogués complir el seu desig d'ajudar-li a morir sense por de ser acusat de de assassinat, una condemna que a Regne Unit comporta la cadena perpètua, sense importar el motiu o les circumstàncies.

Nicklinson no vol morir immediatament, sinó poder fer-ho en el moment que consideri necessari sense que els que li ajudin a doble ela puguin topar-se amb problemes legals.

En una decisió sense precedents al país, el Tribunal Superior de Londres ha admès a tràmit la petició del malalt, la qual cosa implica que es tindran en compte en properes vistes judicials els testimoniatges dels metges. La decissió és històrica, ja que és el primer cas d'eutanàsia que podrà ser jutjat.

Res més conèixer la decisió la seva esposa, Jane, ha llegit un comunicat en la cadena BBC en el qual ha celebrat el pas endavant per a la mort del seu espòs. "Ja no és acceptable que la medicina del segle XXI estigui governada per actituds envers la mort del segle XX", ha lamentat al mateix temps que ha celebrat que qüestions d'aquesta índole "puguin debatre's en un tribunal".

Més categòric s'ha mostrat l'advocat que representa al Ministeri de Justícia. David Perry ha assenyalat que la petició de mort assistida "no pot ser" segons la legislació per la qual es regeixen Anglaterra i Gal·les. "Tret que el Parlament determini el contrari", ha dit obrint la porta al fet que Nicklinson tingui una morta digna.

Documento con fecha Monday, 12 de March de 2012. Publicado el Monday, 12 de March de 2012. laicismo.org
Autor: Guillermo Rodríguez. Fuente: Público.