un jubilat de Mallorca, en #vagadefamperlallengua

- nou pas contra el respecte lingüístic a Ses Illes
- entrevista a en Jaume Bonet

Jaume Bonet és vocal de la junta directiva de l'associació, Jubilats per Mallorca, i porta 14 dies en vaga de gana “indefinida” per protestar contra la política lingüística del Govern de José Ramón Bauzá. La plataforma va iniciar aquesta acció el passat 1 de març, per denunciar el que considera continus “atacs de l'Administració” al català, i amb això volen que aquesta es replantegi els canvis en la Llei de Funció Pública que afecten a la Llei de Normalització Lingüística.

Bonet assegura que amb aquesta vaga de gana, bàsicament es persegueixen dos objectius: “En primer lloc conscienciar a la gent que l'atac que està executant el Govern de Bauzá contra la nostra llengua és dur i fort. I en segon lloc, busquem l'adhesió de diputats del Partit Popular que discrepin amb l'actual política lingüística, que sabem que n'hi ha, perquè votin en contra de la Llei de Funció Pública que redueix els requisits del coneixement del català per treballar en l'Administració balear”.

Jaume no està sol en aquesta lluita i ha confirmat per La Vanguardia.com que la setmana que ve s'unirà a aquesta vaga de gana, Bartomeu Amengual, un altre integrant de l'agrupació Jubilats per Mallorca. “Això no vol dir que la meva acabi, ja vam dir que aquesta acció va a ser “indefinida” fins que no es compleixin les nostres demandes o vegem un pas ferm del Govern per protegir la nostra llengua, alguna cosa que ara sembla improbable”, avisa Bonet. A dia d'avui, ningú del Govern balear s'ha posat en contacte amb la plataforma per frenar l'acció, “alguna cosa que no ens sorprèn i que tampoc esperem”. Bonet ha confirmat que la setmana que ve farà arribar un comunicat oficial, amb totes les seves demandes, al Govern i a diferents institucions polítiques i culturals de la illa.

Mostres de suport i afecte

“Hi ha moments en els quals em sento una mica més feble, però estic be i la meva família em recolza”, explica Jaume Bonet que dedica algunes hores del dia a rebre visites que s'interessen per la seva iniciativa i que li donen ànims per aconseguir el seu objectiu. “Ho agraeixo molt, he rebut molt suport per part de molta gent, també d'institucions catalanes i valencianes, però el que més feliç em faria seria que el Govern es plantegés aquesta política lingüística que està exterminant l'ús del català”, conclou. Les xarxes socials s'estan fent ressò de la lluita d'aquest grup de jubilats. En Twitter s'ha creat el hashtag #vagadefamperlallengua per fer un seguiment de l'acció i enviar ànims a Bonet, i la pròpia associació ha penjat videos en YouTube amb declaracions i explicacions del per què d'aquesta acció que consideren que serà “dura i llarga, però molt necessària”.

Bonet ha aclarit que encara que la vaga és en defensa de la llengua, també se sumaran a les protestes per les retallades que s'estan donant des del govern balear tant en els sectors sanitaris com en els de educació, així com altres col·lectius afectats.

14-III-12, A. Domènech, lavanguardia