CiU i PP, per mantenir els privilegis (també fiscals) de l’Esglèsia Catòlica

PP i CIU rebutgaren una moció del BNG i el PSOE en la qual proposaven modificar els Acords amb el Vaticà per assegurar el laïcisme de l'Estat. El text també reclamava establir un tractament fiscal per a les confessions religioses similar al de la resta d'institucions per assegurar el pagament de l'impostos en igualtat de condicions.

El debat arribava per primera vegada en aquesta legislatura al Congrés mitjançant una esmena transaccional acordada per BNG i PSOE a la Comissió d'Afers exteriors. En el text, tots dos grups demanaven l'inici de "converses amb els representants de l'Església Catòlica per analitzar el marc de les relacions existents i proposar la modificació dels Acords amb la Santa Seu, a fi d'assegurar i defensar el laïcisme de l'Estat, procedint a la revisió dels aspectes legals, educatius, culturals i econòmics i respecte a la presència religiosa en les Forces Armades.

La moció també exigia un tracte fiscal igualitari que acabi amb les exempcions fiscals de les quals gaudeixen les confessions religioses, l'elaboració d'una llei de llibertat de consciència i religiosa que garanteixi el laïcisme en els espais públics, i la reforma de les normes vigents que permeten a l'Església Catòlica el registre o immatriculació d'immobles i terrenys mitjançant l'emissió dels seus propis certificats de domini en absència de títol escrit.

El PP diu que parlar de privilegis de l'Església Catòlica és una "deformació de la realitat"

El PP ha rebutjat la proposta amb l'argument que pretén enterbolir les relacions d'Espanya amb el Vaticà, mostrant l'aversió de l'esquerra cap al catòlic. Segons el diputat popular Daniel Serrano sostenir que l'Església Catòlica gaudeix de privilegis o impunitat jurídica en l'actualitat a Espanya no respon a la realitat i no es pot posar "potes enlaire" les relacions amb el Vaticà emparades en el marc constitucional perquè no agraden "les opinions de l'Església". Alineant-se amb els arguments expressats recentment per la Conferència Episcopal, Serrano ha explicat que l'Església Catòlica té les mateixes exempcions fiscals que les ONG o les fundacions i entitats d'utilitat pública i a més ha al·ludit a la gran labor benèfica que realitza l'Església a Espanya a través d'institucions com Càrites.

La diputada del BNG, Olaya Fernández Dávila, ha lamentat que l'Església no pagui l'IBI, particularment en aquesta època de crisi, ja que suposaria uns ingressos importants per a les arques dels ajuntaments en un moment particularment delicat, mentre el parlamentari socialista Juan Moscoso ha insistit que a Espanya queda molt treball per endavant per avançar en el laïcisme de l'Estat i acabar amb els clars privilegis que gaudeix aquesta confessió religiosa.

PP i CiU van votar en contra de la moció de BNG i PSOE, mentre el PNB es va abstenir i UPyD i el grup Esquerra Plural es van pronunciar a favor de la proposició.

Document amb data dimecres, 07 de març de 2012. Publicat el divendres, 09 de març de 2012. laicismo.org
Autor: Mar Ruiz. Font: Cadena Ser.