declaració del Govern a l’exili en el 53 Anniversari de l’Aixecament Nacional del Poble Tibetà

- dossier Tibet
- genocidi Tibet a l´Audiencia Nacional espanyola
- arxiu Thubten Wangchen info Free Tibet

Declaració del Kalon Tripa (primer ministre), Dr. Lobsang Sangay en el 53 Anniversari del Dia de l'Aixecament Nacional del Poble Tibetà

Avui, en el 53 aniversari del Dia de l'Alçament Nacional del Poble Tibetà i el quart aniversari de les massives protestes en el Tibet en el 2008, reto homenatge als valents que tant van sacrificar pel Tibet. L'esperit tibetà roman intacte, malgrat els 53 anys d'ocupació per part de la República Popular Xina.

En aquesta ocasió reto homenatge a La seva Santedat el Dalai Lama per la seva visió, el seu lideratge i la seva benevolència. El meu més sincer respecte i gratitud per als nostres majors, la contribució dels quals i incansable esforç han mantingut viu el nostre moviment durant més de cinquanta anys.

L'any passat, quan La seva Santedat el Dalai Lama va anunciar el traspàs del seu poder polític a un líder triat democràticament, els tibetans es van alarmar i li van implorar que reconsiderés la seva postura. Avui, el món sencer subscriu i celebra la visió i la magnànima decisió de La seva Santedat. Els tibetans estan duent a terme una transició tranquil·la, amb eleccions lliures i imparcials dels seus parlamentaris i el Kalon Budell, triats entre múltiples candidats, amb la participació dels tibetans en l'exili i els de la diàspora en més de quaranta països.

Em sento profundament honrat per les benediccions espirituals, la legitimitat, autoritat i continuïtat política que m'han estat atorgades per La seva Santedat el Dalai Lama. En la meva cerimònia d'investidura, el 8 d'Agost del 2011, La seva Santedat va dir: "quan jo era jove, un ancià regenti, Takdrag Rinpoché, em va fer lliurament del Sikyong (poder polític) i avui jo lliuro el Sikyong a un jove Lobsang Sangay. i en fer-ho he complert amb un objectiu que albergava des de fa molt temps."

Estic enormement emocionat per la solidaritat i el respatller rebut dels tibetans dins del Tibet durant les eleccions i des del moment que vaig assumir el meu càrrec polític. M'he trobat amb centenars de tibetans del Tibet que generosament m'han ofert les seves benediccions i el seu suport, la qual cosa ha estat veritablement emotiu per a mi.

Amb les benediccions de la històrica transferència de poder rebuda de La seva Santedat, investit pel mandat rebut del poble i animat pel suport i solidaritat dels tibetans dins del Tibet, puc dir amb orgull i convicció que l'Administració Central Tibetana representa legítimament, i és la veu, dels sis milions de tibetans.

La visió de Beijing que un canvi en el lideratge pugui afeblir el moviment d'alliberament tibetà, no s'ha fet realitat i mai ho farà.

La resistència de l'esperit tibetà, combinada amb una generació de tibetans que han rebut una bona educació, proporcionaran un lideratge dinàmic i mantindran viu el moviment fins que es restableixi la llibertat en el Tibet.

Si l'afirmació feta pel Govern Xinès que els tibetans gaudeixen de llibertat i igualtat fora certa, llavors haurien de permetre eleccions democràtiques, transparents, lliures i imparcials en el Tibet. En els 53 anys d'ocupació xinesa, cap tibetà ha ocupat el lloc de Secretari del Partit de l'anomenada Regió Autònoma del Tibet. Els xinesos posseeixen la majoria dels càrrecs amb poder per prendre decisions en tots els departaments del govern i constitueixen més del 50% dels treballadors del sector públic. El 70% de l'empreses del sector privat són propietat i estan dirigides per xinesos. El 40% dels tibetans amb nivell d'estudis de secundària i graduats universitaris estan aturats.

La qüestió del Tibet va més enllà dels drets i el benestar de sis milions de tibetans. Té repercussió en tot el planeta. S'ha de protegir la cultura tibetana única, el seu ric idioma, la seva espiritualitat i història. L'altiplà tibetà és el "tercer pol" posat que és el lloc on es troben les glaceres més grans del planeta fora dels dos pols. Les glaceres tibetanes són l'origen deu dels rius més importants, afectant les vides de més de mil cinc-cents milions de persones. Recursos minerals per valor de milers de milions de dòlars estan sent explotats anualment per alimentar l'economia de Xina. Dècades de desforestació han reduït els impolutos boscos tibetans a la meitat. Evidentment la gestió d'aquest ben global i el paper tradicional del poble tibetà com el seu administrador ha d'incumbir a tot el planeta.

Quan Xina va envair el Tibet en 1949, va prometre conduir al poble tibetà a un "paradís socialista". En realitat els tibetans són tractats com a ciutadans de segona categoria. Quan els tibetans es reuneixen pacíficament i reclamen els seus drets bàsics, tal com els descriu la constitució xinesa, són detinguts, se'ls dispara i assassina, com va ocórrer en les protestes pacífiques del 23-24 de Gener, quan els xinesos celebraven el seu any nou. Els membres de la cúpula del Partit Comunista a la Regió Autònoma del Tibet han donat ordres per preparar una "guerra" contra els tibetans que protestin.

Contrastant amb aquests fets, en Wukan (província de Guangdong) les protestes dels ciutadans xinesos van durar setmanes, les seves queixes van ser canalitzades, un dels líders del moviment va ser nomenat nou Secretari del Partit per a aquest poble i les autoritats provincials van recolzar fins i tot eleccions lliures al poble.

En el Tibet s'està detenint i empresonant arbitràriament a intel·lectuals, artistes i capdavanters. Recentment, milers de pelegrinos que tornaven d'Índia van ser detinguts i molts han desaparegut. S'obliga als tibetans, inclosos monjos i monges, a acusar al Dalai Lama i a assistir a classes de re-educació patriòtica. No es permet l'entrada a les àrees tibetanes ni als estrangers ni als mitjans de comunicació internacional.

Recentment un intel·lectual xinès va observar que en Lhasa, la capital del Tibet "hi ha més xinesos que tibetans, més policia que monjos, més càmeres de vigilància que finestres". Tota la regió està sota una llei marcial no declarada.

Xina ha construït moltes pistes d'aterratge en Tibet, ha destacat moltes divisions de l'Exèrcit Popular d'Alliberament, ha començat a estendre la seva xarxa ferroviària fins a les fronteres amb els països veïns i ha enviat milers de soldats de les forces paramilitars a les àrees tibetanes. Tibet s'ha convertit en una de les zones més militaritzades de la regió.

Actualment en el Tibet no hi ha lloc per a protestes convencionals, com a vagues de gana, manifestacions, ni fins i tot reunions pacífiques. Per tant els tibetans han recorregut a accions extremes com les quals han dut a terme 26 tibetans amb els seus acte-inmolaciones que van començar en el 2009. Tant La seva Santedat el Dalai Lama com des de l'Administració Central Tibetana sempre hem desaconsellat executar accions tan dràstiques. No obstant això, malgrat les nostres súpliques, els tibetans continuen amb les acte-inmolaciones, explicant ja amb 14 casos des que va començar el 2012. La culpa recau solament en el la línia dura dels dirigents de Beijing i per tant la solució també està a les seves mans. Les acte-inmolaciones són la mostra d'un rebuig taxatiu a les promeses buides de l'anomenat "paradís socialista".

La lluita dels tibetans no és contra el poble xinès o contra Xina com a nació. Aquesta lluita és contra les polítiques del govern de la República Popular Xina. Xina ha de reconèixer la profunditat dels problemes en el Tibet i comprendre que no poden resoldre's amb la violència.

Per abordar la tragèdia en el Tibet, apel·lo a Beijing al fet que accepti la nostra Política del Camí Mitjà, per la qual se sol·licita una veritable autonomia dins del marc de la Constitució Xina, tal com es va proposar en el Memoràndum i Notes del 2008 i 2010 respectivament. Tant a Hong Kong com a Macau se'ls ha concedit un alt grau d'autonomia. A pesar que Taiwan s'oposa a la reunificació, Xina els ha ofert també un alt grau d'autonomia en el cas si es fes efectiva. Per què als tibetans encara no se'ls ha concedit la veritable autonomia tal com s'estableix en la constitució xinesa?.

Confiem que els propers dirigents de Xina iniciïn un veritable canvi i que trobin la saviesa per admetre el fracàs de la política de línia dura que el govern porta practicant des de fa molt temps en el Tibet. A pesar que històricament el Tibet va gaudir d'independència i segons les lleis internacionals els tibetans tenen el dret de l'acte-determinació, hem triat descendir a un terreny que sigui beneficiós per a ambdues parts. Els ciutadans xinesos a els qui correspongui i els intel·lectuals haurien de fer un esforç per buscar la veritat i comprendre perquè els tibetans protesten i s'acte-immolen. El diàleg i la resolució pacífica de la qüestió del Tibet seran beneficiosos per a Xina, el poble xinès i els tibetans.

Estem preparats per enviar delegacions i reprendre el procés de diàleg, a pesar que la delegació xinesa pertanyent al Departament de Treball del Front Unit, últimament ha invertit més energia viatjant per tot el món llançant injuriosos atacs a La seva Santedat el Dalai Lama i a l'Administració Central Tibetana governada pel Kalon Budell. En aquest procés, la qual cosa realment han fet és internacionalitzar més la qüestió del Tibet.

Una raó clau per la qual es va crear l'Organització de les Nacions Unides va ser la persecució dels drets humans. Insto a l'ONU al fet que faci honor al seu objectiu i que abordi la crisi en el Tibet nomenant a un Informador Especial i que visiti el Tibet.

La comunitat internacional i els mitjans han d'enviar una comissió investigadora al Tibet per eliminar la censura i la campanya de desinformació. "Fins i tot a Pyongyang (Corea del Nord) hi ha mitjans de comunicació internacionals, però no en Lhasa", informen Periodistes Sense Fronteres.

Apel·lo a les autoritats i als estats membres d'ENDRECEN (Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic) i de SAARC (Associació Surasiática per a la Cooperació Regional) al fet que incloguin la qüestió del Tibet en les seves agendes, atès que la transcendència geopolítica i mediambiental del Tibet afecta a milers de milions d'asiàtics. Una Xina capaç d'abordar la qüestió tibetana serà un veí molt més pacífic i contribuirà a l'harmonia i estabilitat de la regió.

Als meus compatriotes tibetans, ara és el moment de mostrar la nostra solidaritat i suport als nostres germans i germanes en el Tibet. Hem de donar prioritat a l'educació posat que tibetans cultes i orientats cap a la comunitat seran els que ens facilitaran un lideratge dinàmic i mantindran viu el moviment tibetà fins que en el Tibet es restableixi l'allibereu. El Kashag volgués demanar que tots els dimecres es recitin pregàries i mantras per a aquells que han sacrificat les seves vides per la causa del Tibet. Els joves tibetans haurien d'adoptar i honrar l'orgull del nostre patrimoni i identitat, portant roba tibetana, parlant tibetà i consumint menjar tibetà cada dimecres.

Anem a fer del 2012 l'Any del Lobby Tibetà. En aquest any Nou Tibetà, faig una crida a tots els tibetans i als nostres amics perquè contactin amb els representants regionals i estatals dels diferents països, per instruir-los sobre el Tibet i els esforços que La seva Santedat el Dalai llepi i l'Administració Central Tibetana està fent. Creeu debats sobre el Tibet i aconseguiu que s'aprovin lleis en suport del Tibet i del poble tibetà. Inicieu activitats per donar més relleu a la democràcia tibetana i donar notorietat al lideratge polític tibetà i a l'Administració Central Tibetana.

El catorzè Kashag posarà tot el que estigui a les seves mans per dur a terme el seu objectiu i prendrà les mesures necessàries per preparar al poble tibetà i a les seves institucions per al segle XXI, guiat pels principis d'unitat, innovació i confiança. El Kashag insta de nou a tots els tibetans i als seus amics que quan participin en activitats solidàries, s'assegurin que aquestes activitats es duen a terme de forma pacífica, seguint les lleis de cada lloc i amb dignitat. Recordeu que la no-violència i la democràcia són dues dels nostres principis bàsics.

El poble tibetà i l'actual Kashag gaudeixen de la inapreciable benedicció de poder comptar amb la presència i la saviesa de La seva Santedat el gran Catorzè Dalai Lama. El Kashag recolza absolutament la històrica declaració emesa el 24 de Setembre del 2011 per La seva Santedat, en relació a la seva rencarnación. Creiem que només La seva Santedat té el dret de determinar el seu rencarnación i que el govern comunista de Xina no té absolutament gens que dir ni cap paper que jugar en aquest assumpte.

Volgués aprofitar aquesta ocasió per agrair a tots els governs, especialment als governs dels Estats Units, Europa i Àsia, a les organitzacions, Grups de Suport al Tibet i a totes les persones individuals que han donat el seu suport al poble tibetà. Agraïm molt el seu suport. Faig una crida als nostres vells i nous amics perquè reforcin els Grups de Suport al Tibet a tot el món. En aquest moment tan crític, els necessitem ara més que mai. El Kashag volgués també esmentar la total cooperació amb el Chitue Lhentsok i confia que serà una col·laboració fructífera per servir al Tibet i al poble tibetà.

M'és grat expressar el més profund i perpetu agraïment del poble tibetà cap al govern d'Índia i el poble indi, per la seva generosa hospitalitat i la seva amabilitat durant les últimes 5 dècades. El meu reconeixement s'ha incrementat des que m'he convertit en el líder polític del poble tibetà. Hardik Shukriya!.

I finalment als nostres germans i germanes en el Tibet volgués dir-vos que esteu sempre en els nostres cors i en les nostres oracions. Caminarem al vostre costat fins que es restableixi la llibertat per als tibetans i La seva Santedat el Dalai Lama torni al Tibet. Rés per la llarga vida de La seva Santedat el Dalai Lama. Que el nostre objectiu, llargament albergat, d'aconseguir la llibertat i tornar al País de les Neus es faci aviat realitat.

10 de Març del 2012

Dharamsala, Índia

9-III-12, Fundació Casa del Tibet Barcelona