el PSOE, garantia última de seguretat per al règim del 78

PSOE, PP i Vox tanquen files per vetar una investigació de les clavegueres de l'Estat

Els socialistes han unit els seus vots amb els populars i l'extrema dreta per evitar que s'indagui sobre el 'deep state'

Joel Carrasco Albertus
Foto: Europa Press
Barcelona. Dimarts, 24 de maig de 2022. elnacional.cat
EuropaPress E. Parra  presidente gobierno pedro sanchez lider vox santiago abascal sesion

El Partit Socialista espanyol ha tancat files amb el Partit Popular i la formació ultradretana de Vox per vetar investigar les clavegueres de l'Estat espanyol. El PSOE ha unit els seus vots amb els populars i l'extrema dreta per evitar que el Congrés dels Diputats obri una comissió per indagar sobre el deep state, una proposta registrada per Unides Podem, ERC, Junts, CUP, PDeCAT, Bildu, En Comú Podem, BNG i Compromís. Arran de l'esclat del CatalanGate les formacions afectades per l'espionatge van demanar una investigació sobre el cas Pegasus que va ser tombada pels tres mateixos partits que ara refusen investigar sobre les clavegueres. La iniciativa pretenia que el Congrés investigués "la vinculació de diversos estaments oficials de l'Estat i un entramat mediàtic, empresarial i parapolicial amb recursos i armes reservades a organismes estatals, al servei d'interessos il·legítims al marge de l'interès general".

El portaveu del grup socialista, Héctor Gómez, ha justificat el moviment del seu partit i ha assegurat que "l'objecte real per tractar aquests temes és la Comissió de Despeses Reservades", constituïda a la Cambra Baixa fa poques setmanes després de fer-se públic l'espionatge massiu a diverses personalitats de l'entorn independentista. Les formacions que van registrar aquesta última proposta el 12 de maig, han exigit que es constitueixi una comissió per esclarir si aquestes estructures parapolicials de l'Estat estan darrere del CatalanGate i també per indagar en els interrogants que s'han destapat sobre aquest afer, ja que les explicacions del govern espanyol han estat amb comptagotes. Cal tenir en compte, i així ho esmenten les formacions que han firmat el text que els socialistes han vetat, que l'existència d'aquesta trama parapolicial al marge de la legislació, liderada per l'excomissari José Manuel Villarejo, ja va ser constatada pel Congrés en dues altres comissions d'investigació que sí que van comptar amb el suport del PSOE. És clar que llavors els socialistes no tenien responsabilitats de govern.