Rasquera: sortir de la crisi regularitzant la marihuana

- reforma de les Convencions ONU sobre drogues

"Ja n'hi ha prou d'hipocresia", va defensar Bernat Pellissa. "A tots els pobles es planta marihuana, però s'ha comercialitzat a través del mercat negre".


El projecte de l'Ajuntament de Rasquera (Ribera d´Ebre) d'albergar en el seu municipi una plantació de marihuana per a l'autoconsum, aprovat en sessió plenària aquest dimecres, l'estan investigant d'ofici la Fiscalia antidroga de l'Estat, la Fiscalia de Tarragona i l'Advocacia de l'Estat. La decisió de l'alcalde, Bernat Pellissa (ERC), de portar endavant la controvertida plantació de cànnabis ha topat de front amb el poder judicial, que analitza ara la legalitat dels acords del ple municipal.

La viabilitat del projecte, una iniciativa sense precedents a Espanya, està seriosament amenaçada, malgrat que l'alcalde assegura que no farà marxa enrere fins que un estament judicial superior rebati l'informe jurídic elaborat per encàrrec del Consistori, que avala la legalitat de la plantació per a consum propi.

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va anunciar ahir que la Fiscalia antidroga està examinant ja la proposta de l'Ajuntament de Rasquera de cedir unes set hectàrees de terrenys de propietat privada per al cultiu de la marihuana. La producció cobriria les necessitats dels 4.000 socis de la Associació Barcelonina Cannàbica d´Autoconsum (Abcda), entitat que gestionaria el cultiu. També investigarà la legalitat del conveni entre Ajuntament i Abcda pel qual el Consistori de Rasquera podria ingressar els primers 30.000 euros immediatament, abans de començar les obres de la plantació. L'acord, signat aquest mateix dijous, 24 hores després de la decisió adoptada en el ple, estableix que l'Ajuntament rebrà 6.000 euros més en un mes i 650.000 euros anuals durant els dos propers anys. "Una vegada que la Fiscalia fixi posicions, actuarem en conseqüència", va avisar el fiscal general. La Fiscalia de Tarragona també ha obert diligències.

L'acord pres per l'Ajuntament va ser aprovat en sessió plenària amb els vots de l'alcalde i els tres regidors d'ERC. Els tres edils de CiU van votar en contra. Inclou la creació de dues empreses públiques municipals per promoure la plantació de marihuana, així com accions dedicades a la investigació del cultiu i la seva aplicació terapèutica.

Paral·lelament a la via penal, els acords del polèmic ple municipal s'estan investigant administrativament. La delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, va sol·licitar ahir mateix les actes de la sessió. La delegada va mantenir una conversa telefònica amb l'alcalde de Rasquera i va demanar tota la documentació, expedients i informes del projecte, perquè siguin examinats per l'Advocacia de l'Estat. També el conseller d'Interior, Felip Puig, ja ha advertit que els Mossos d´Esquadra denunciaran la plantació si arriba a engegar-se.

La Fiscalia Superior de Catalunya va recordar ahir en un comunicat que la impugnació i control de la legalitat dels acords dels plens dels ajuntaments correspon a la Delegació del Govern i la Generalitat. Així doncs, la investigació penal del cas serà complementària a la revisió i estudi de la legalitat administrativa dels acords del ple. "Són vies paral·leles i complementàries que faran el seu recorregut", va detallar la Fiscalia Superior de Catalunya.

"Ja n'hi ha prou d'hipocresia", va defensar Bernat Pellissa. "En tots els pobles es planta marihuana, però s'ha comercialitzat a través del mercat negre".

3-III-12, I. Giralt, lavanguardia

L'Ajuntament de Rasquera (Ribera d´Ebre) fomentarà la investigació de l'ús medicinal del cànnabis i la reducció dels riscos associats al consum amb els primers 30.000 euros pagats ahir mateix per l'Associació Barcelonina Cannábica de Autoconsumo (Abcda), entitat que gestionarà la plantació de marihuana. Part d'aquests diners, pagat per la cessió dels terrenys en els quals es preveu conrear el cànnabis, es destinarà a activar el pla de gestió forestal municipal, amb la contractació de cinc persones. El Consistori manté que seguirà endavant amb la plantació malgrat la investigació oberta per la Fiscalia antidroga i l'Advocacia de l'Estat.

6-III-12, I. Giralt, lavanguardia

La iniciativa compta amb el suport de l'alcalde, Bernat Pellissa (ERC), que defensa la legalitat de la iniciativa, i la planteja com una oportunitat de regeneració econòmica per a aquest municipi de gairebé mil habitants i acuitat per la crisi agrícola. L'Ajuntament ha ofert la seva col·laboració a la Associació Cannàbica de Barcelona, que compta amb uns 5.000 socis, i pretén llogar terres al poble.

"No volem afavorir en absolut el consum de cap substància ni cometre cap il·legalitat", afirma Bernat Pellissa. No obstant això, la polèmica treu fum a Rasquera. Hi ha veïns que consideren que el cultiu de maría donarà mala imatge al poble. Uns altres, els alineats amb l'alcalde (el grup municipal del qual gaudeix de majoria absoluta), veuen una ocasió d'or per crear ocupacions i sanar el deute del Consistori, d'1,3 milions d'euros.

Sobre la taula de l'Ajuntament hi ha una proposta de conveni segons el qual la Associació Cannàbica pagarà inicialment 36.000 euros, i després 24 mensualitats de 54.000 euros a Rasquerana de Recerca i Interpretació del Cànnabis. Aquesta societat municipal, que tot indica que rebrà llum verda del ple aquesta nit, farà de mediadora amb l'associació i serà la principal font d'ingressos del poble.

Els diners servirà per llogar els terrenys de propietat privada -2.000 metres amb hivernacle i nau d'assecat-, així com la vigilància constant que requereix una plantació d'aquest tipus, a més d'altres projectes de regeneració econòmica que plantejarà una altra societat municipal de nova creació, Rasquera Gestió Econòmica. Una de les iniciatives de l'Ajuntament és abanderar la investigació sobre els beneficis del cànnabis. "Rasquera no donarà llicència per conrear ni cobrarà per aquests cultius", van explicar fonts del gabinet jurídic DMT Advocats, que ha assessorat a l'Ajuntament. El cultiu en hivernacle proveirà l'autoconsum privat dels socis de la Associació Cannàbica, una entitat registrada i sense ànim de lucre que ja disposa de cultius col·lectius semblances en altres municipis, com Sitges o Barcelona. L'associació, que invertirà 150.000 euros en la plantació, subministra un quilo anual d'aquesta substància als seus socis. Segons els seus responsables, el cultiu i el consum en l'àmbit privat és legal si no hi ha tercers.

A Catalunya hi ha aproximadament unes 200 associacions de consumidors de cànnabis.

29-II-12, I. Giralt, lavanguardia