L'exeurocomissari i vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha reconegut que va reunir-se amb el llavors secretari d'Estat espanyol per la Unió Europea Jorge Toledo, l’endemà de l'1-O. Per contra, Timmermans ha assegurat que va renunciar a reunir-se amb el Govern de la Generalitat perquè "les qüestions relacionades amb Catalunya són competència interna d'Espanya".

L'eurodiputada Clara Ponsatí va preguntar a la Comissió Europea si Toledo va mantenir alguna reunió amb Timmermans per tal de modificar el seu discurs sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya. El vicepresident europeu ha revelat que sí que es va reunir amb Toledo per debatre sobre "Constitució, Estat de Dret i drets fonamentals a Espanya a la vista dels esdeveniments a Catalunya".

Timmermans, però, esquiva respondre si va modificar el seu discurs per la influència de Toledo o si va rebre pressions per canviar-lo. "La Comissió opinava, i segueix opinant, que totes les qüestions relacionades amb Catalunya són i segueixen sent competència interna d'Espanya, i que han de tractar-se plenament amb consonància amb el seu ordre constitucional", argumenta l'exeurocomissari.

Aquí la pregunta de la consellera a l'exili Clara Ponsatí: