Puigdemont insta el parlament del Consell a traçar el camí a la independència

Marta Lasalas
Canet del Rosselló. Diumenge, 14 de novembre de 2021. 13:56
elnacional.cat

Carles Puigdemont en la Assemblea del Consell per la República / Marta Lasalas

L'Assemblea de Representants del Consell per la República s'ha constituït aquest matí a Canet del Rosselló amb l'objectiu de traçar el camí de la independència, segons el Consell, Carles Puigdemont. "Els avenços que s'han fet al llarg historia i en particular a Catalunya, s'han fet traçant camí. I ens toca a nosaltres fer-ho", ha advertit en la seva salutació inicial. 

Puigdemont ha admès que "no tothom se sent còmode amb aquest rol ni tothom se sent content". "Vol dir que anem bé", ha reblat amb ironia. A parer seu, la inquietud que provoca el Consell obeeix al fet què hi ha un moviment en marxa, que "s'organitza i no té por", que "de manera persistent camina per un camí s'ha de traçar i que s'ha d'esporgar". "És una realitat que a alguns potser els impressiona, a nosaltres ens anima molt", ha reblat.

L'Assemblea s'ha constituït després que a finals d'octubre va escollir els seus 121 membres, dels quals 81 corresponen a candidatures ciutadanes i 40 a càrrecs electes, essencialment membres de Junts i Demòcrates, així com alguns regidors de la CUP, com la presidenta de l'Assemblea, i càrrecs d'ERC, que han esquivat les reticències dels republicans davant l'òrgan impulsat per Puigdemont. 

Testimoni 1-O

Puigdemont ha recordat que fins ara la funció del Consell per la República ha estat preservar el testimoni de l'1-O; ha destacat que han mantingut la posició que van dir que mantindrien el primer dia que van arribar a l'exili; ha advertit que ara l'objectiu és "agafar aquest llegat i fer-lo més gran i empènyer"; i ha recordat a aquells que es mostren crítics que "aquesta es una lluita ve de molt més lluny".

El president ha assegurat que el Consell busca la radicalitat democràtica, que no pretén calcar la "mal dita democràcia espanyola", sinó una aportació innovadora a la democràcia, que empoderi la gent i s'obri a la societat per trencar "les parets molt rígides que a vegades encotillen la democràcia i allunyen la ciutadania".

Ona Curto, presidenta

Després de constituir-se, l'Assemblea de Representants del Consell per la República ha escollit la presidenta i la resta de membres de la Mesa d'aquest òrgan. La regidora de la CUP d'Arenys de Mar Ona Curto ha estat escollida presidenta entre les vuit candidatures que s'hi han presentat i ha obtingut més del 50% dels vots.

El vicepresident del Consell, Toni Comín, ha subratllat que avui era un dia molt important per al Consell per la República, que entra en una nova etapa que no reposarà exclusivament damunt d'un òrgan exectiu, sinó que comptarà amb un altre actor.