El cap de l’oficina del president Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, serà jutjat finalment pel viatge que va fer en qualitat d’observador a Nova Caledònia l’any 2018 amb motiu de la celebració del referèndum d’independència. L’Audiència de Barcelona ha rebutjat el recurs presentat per Alay contra l’acusació de malversació i prevaricació continuada per haver utilitzat recursos públics per finançar el viatge.

En plena ofensiva judicial contra Alay per la presumpta trama russa del procés, s’enfronta a una primera vista oral, segons ha avançat eldiario.es. El cas es remunta a l’any 2020 quan la Fiscalia de Barcelona va presentar una querella contra Alay per malversació de diners públics arran d'un viatge a Nova Caledònia amb motiu del referèndum d'autodeterminació del 4 de novembre del 2018, convidat oficialment pel Front d'Alliberament Nacional de Kanak Socialista i pel pagament d'un tiquet de peatge per anar a la presó de Lledoners per valor d'11 euros.

El cost del viatge, a càrrec de l’oficina del president Puigdemont, va ser de 4.393,79. El cas ha estat investigat pel jutjat d’instrucció número 28 de Barcelona i els delictes investigats poden ser castigats amb presó.

Viatge justificat i oficial

Durant la instrucció Alay ha defensat sempre que el viatge formava part de les seves funcions com a responsable de l’oficina del president. Un viatge “justificat i oficial”, que es va fer complint “tots els requeriments econòmics i jurídics que estableix el marc legal de les oficines dels expresidents de la Generalitat", segons va apuntar l’oficina només fer-se pública la querella de la Fiscalia.

En el moment de presentar-se la querella, Alay va denunciar que era, un cop més, objecte de persecució política, denúncia que ha reiterat aquest dimarts en una piulada en fer-se públic que aniria a judici. “Perseguit per motius polítics. Després de vint dies assetjant-me amb Rússia, ara em jutjaran per haver representat el president Puigdemont al referèndum de Nova Caledònia de 2018”, ha afirmat.

TUIT Alay judici viatge Caledonia

Escrit d'acusació

Ara, un cop desestimat el darrer recurs presentat per Alay, la Fiscalia podrà presentar el seu escrit d’acusació. El cap de l’Oficina del president serà l’únic que s'assegui al banc dels acusats després que el jutge decidís arxivar l’acusació, pels mateixos fets, contra la secretària general de Presidència, Meritxell Masó, que estava imputada per autoritzar les despeses sota sospita.

Actualment Alay està sent investigat en el marc del cas Volhov, que investiga la presumpta relació de Rússia en el finançament del procés, una trama que la Fiscalia no comparteix.

La querella de la Fiscalia contra el cap de l’Oficina de Puigdemont pel viatge a Nova Caledònia es va presentar dies després que el ministeri públic decidís desimputar Alay de la investigació per encobriment contra les persones que acompanyaven Puigdemont en el moment en què va ser detingut a Alemanya.

 

Imatge principal, Josep Lluís Alay, cap de l'oficina del president Carles Puigdemont /  ACN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat