Escòcia decideix el futur immediat de Clara Ponsatí

Lluís Bou
Foto: ACN
Barcelona. Dimecres, 25 de Agost 2021. elnacional.cat

aamer anwar clara ponsatí abogado exilio glasgow escocia acn

La justícia escocesa farà demà la vista per decidir si segueix amb el procés d'extradició espanyola contra l'eurodiputada Clara Ponsatí, o si se'n desvincula perquè ara la consellera viu a Bèlgica, com va informar l'advocat Aamer Anwar.

El mateix advocat ha anunciat a la xarxa que demà dijous se celebrarà aquesta vista, i ha acabat amb unes paraules optimistes. "Lluitarem fins al final, i guanyarem!", ha indicat. "Fa 3 anys que la Clara és lliure, però segueix sent un exili polític", també ha indicat.

Anwar

La consellera Clara Ponsatí, que encara afronta a Escòcia la petició d'extradició a Espanya pel procés independentista a Catalunya, ha rebut el suport de gran part de la ciutadania i institucions escoceses. Després d'entregar-se voluntàriament en una comissaria d'Edimburg el 2018, on va ser detinguda en aplicació de l'euroordre emesa per la justícia espanyola, Ponsatí va quedar en llibertat, tot i que llavors se li va retirar el passaport com a mesura cautelar.

Ponsatí era a Escòcia i treballava com a professora a la Universitat de Saint Andrews, el centre d'educació superior més antic del país, on ja feia de professora abans de dedicar-se a la política. 

El Partit Nacional Escocès (SNP), que governa a Escòcia, ha rebutjat sempre obertament la posició de l'Estat Espanyol en el conflicte català. La primera ministra Nicola Sturgeon ha expressat repetidament la seva "ferma oposició" a la decisió de l'executiu de Mariano Rajoy de "buscar i empresonar als polítics independentistes", que després va seguir Pedro Sánchez fins a la concessió dels indults als presos sota administració espanyola. Però Sturgeon sempre ha remarcat que respecta la independència del poder judicial escocès, que no depèn de l'anglès.

La defensa de Ponsatí genera una gran simpatia entre part de la ciutadania escocesa, amb un fort suport dels votants del Partit Nacional Escocès. En diverses ocasions, ciutadans escocesos s'han mobilitzat a favor de la consellera, tal com es va poder apreciar quan va comparèixer davant un tribunal de primera instància.

ovacio ponsati edimburg   catalansForYes

Suport d'escocesos a Clara Ponsatí | Catalans for Yes

La qüestió de Ponsatí també ha arribat a la premsa escocesa, que en diverses ocasions ha mostrat el seu suport a la consellera. El diari The National ha publicat en portada diverses notícies sobre Ponsatí, en què es denunciava la seva persecució.

El rotatiu ha afirmat en diverses ocasions que "els escocesos defensen la professora catalana" i ha denunciat que "Espanya mostri l'ombra de Franco". "No us podeu quedar la nostra Clara!", va titular The National. D'aquesta manera, la premsa escocesa s'ha bolcat amb la causa de Ponsatí i ha denunciat l'intent d'extradició de la consellera.

Portada del diari escocès The National el 2018

Els suports de Ponsatí no han acabat aquí: la comunitat universitària de Saint Andrews també es va abocar en la defensa de la professora. Des que el Tribunal Suprem espanyol va emetre l'ordre europea de detenció contra Ponsatí, la comunitat acadèmica de Saint. Andrews va expressar públicament el suport a la seva professora.

La rectora de la Universitat, Sally Mapstone, va assegurar que la institució està "compromesa en la defensa de la llibertat d'expressió" i "profundament preocupada pels esdeveniments, els motius i les seves potencials conseqüències".