*Hèlena*, *Medea*, *Hipòlit*, ...sempre vigents tragèdies d’Eurípides

 

 
«Primer sense cap culpa, em sento difamar:
pitjor que no pagar, si és merescudament,
és fer-se càrrec d’un malfet que no has comès.
Després els déus m’han traslladat del meu país
a terra bàrbara i, privada dels amics,
m’han fet esclava, a mi, nascuda en llibertat.»  
Eurípides, Hèlena. Trad. Jaume Almirall.
 

DUES TRAGÈDIES SOBRE LA VERITAT, L'APARENÇA I LA IDENTITAT

El setè volum de les Tragèdies d’Eurípides presenta dues de les tragèdies més sorprenents del dramaturg atenès que versen sobre la veritat, l’aparença i la identitat. 

En l’Hèlena, Eurípides capgira el mite tradicional sobre la figura d’Hèlena per parlar sobre la relació entre veritat, mentida i aparença, un tema molt present en les discussions filosòfiques de l’Atenes clàssica i que Estesícor ja havia explorat en la seva palinòdia.
Ió aprofundeix en la qüestió de la identitat a través de la figura d’aquest fill d’Apol·lo i Creüsa que desconeix els seus orígens. Eurípides ho aprofita per qüestionar un dels mites fundacionals atenencs, el de l’autoctonia, que marca el dret de ciutadania a la ciutat d’Atenes. 

Amb aquest nou volum de les Tragèdies, la Bernat Metge continua el projecte d’edició de les obres completes d’Eurípides, el més jove dels tres grans poetes tràgics grecs.
Les tragèdies es presenten amb una acurada edició i traducció en vers de l’hel·lenista Jaume Almirall, que també ha redactat les notícies preliminars, ha revisat el text grec i ha escrit les notes a la traducció.

UNA COL·LECCIÓ VIVA


Amb aquest volum de les Tragèdies d'Eurípides, ja són 435 els volums que conformen el fons de la Bernat Metge, una de les col·leccions vives de clàssics grecs i llatins més completes i longeves del món. 

Adquirint la col·lecció Bernat Metge, contribueixes a la sostenibilitat del projecte cultural de La Casa dels Clàssics i entres a formar part d’una comunitat de gairebé cent anys d’història que ha contribuït a acostar els clàssics a Catalunya.
Col·lecció Bernat Metge

NOTÍCIES I ACTIVITATS


Eurípides i les dones


L’Institut d’Humanitats va dedicar un curs al gènere de la tragèdia. La sessió a càrrec d'Aida Miguez, doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona, es va centrar exclusivament en la figura d'Eurípides i les dones.

 

Podeu recuperar l'àudio de la sessió en aquest enllaç

 

Evelyn de Morgan, Hèlena de Troia (1898).

Et pot interessar...

A la col·lecció Bernat Metge trobareu gairebé totes les tragèdies del més jove dels tres grans poetes tràgics grecs.

A més, a la col·lecció Bernat Metge Essencial trobareu en un únic volum dues de les seves obres més cèlebres: Medea i Hipòlit. Totes dues formen part d’un grup de tragèdies centrades principalment en la descripció de la passió amorosa. El volum presenta el text original i les traduccions al català de Jaume Almirall, per a la Medea, i de Maria Rosa Llabrés, per a l’Hipòlit, així com un pròleg a càrrec de Montserrat Reig, doctora en Filologia Grega i especialista en tragèdia i mitologia gregues.


SABIES QUE...


l'Hèlena és una de les darreres obres d'Eurípides?
Hèlena és una obra del darrer període del poeta tràgic, i una de les últimes que representà a Atenes abans de morir. Quatre anys més tard que fos representada en el marc de les festes Dionísies, Eurípides abandonà la seva ciutat natal per instal·lar-se a la cort del rei Arquelau de Macedònia, on moriria al cap de dos anys. 
Durant els seus més de setanta anys de vida, Eurípides va presenciar fets que marcarien la història d'Atenes i també la seva obra: la Guerra del Peloponès, la pesta, la revolució oligàrquica...