estupor internacional davant la ignomínia espanyola amb Mas-Colell

ara a França: creix el rebuig a la persecució espanyola a Mas-Colell

Lluís Bou
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Divendres, 25 de Juny 2021. elnacional.cat

Andreu Mas Colell - Sergi Alcazar

Le Nouvel Observateur, una de les més prestigioses revistes franceses, ha denunciat la persecució que el Tribunal de Comptes fa contra l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell, a qui poden demanar 10 milions d'euros per la consulta del 9-N. La revista utilitza paraules molt dures contra la institució espanyola. "Situació kafkiana a Catalunya: atrapat en un embolic jurídic, un gran economista està amenaçat de ruïna", assenyala. L'actuació del Tribunal de Comptes s'hi constata com una anormalitat espanyola.

"Economistes de tot el món es troben en situació de xoc: un dels seus, i no pas un dels més irrellevants, corre el risc d'acabar en la ruïna. Està atrapat en un embolic polític que va molt més enllà d'ell i que gairebé faria passar El judici de Kafka per un llibre infantil. El seu destí es decidirà a finals de mes, aquest dimarts 29 de juny. Mentrestant, la comunitat es mobilitza: universitats, bancs centrals, centenars d’economistes li donen suport, incloent-hi 33 premis Nobel (Angus Deaton, Esther Duflo, Paul Romer, Robert Shiller, Joseph Stiglitz, Robert Solow, Jean Tirole, etc.)", assenyala.

Le Nouvel Observateur

"Situació kafkiana a Catalunya. Atrapat en un embolic jurídic, un gran economista està amenaçat de ruïna" titula Le Nouvel Observateur

Le Nouvel Observateur remarca que l'intent d'arruïnar Mas Colell es deu a motius polítics. "Mas-Colell està acusat d'haver validat despeses per preparar el referèndum d'autodeterminació considerat il·legal", explica. "Xoc a la comunitat internacional d'economistes", afegeix.

La revista recorda que Mas-Colell és autor d'un dels manuals de referència en microeconomia, i que ha estat professor a la Universitat de Berkeley i la Harvard. "Alguns dels seus col·legues el posen en la llista de candidats al Nobel, pels seus treballs pioners sobre l'ús de la topologia diferencial per afinar la teoria de l'equilibri general", detalla.

Suport alemany

El suport de Le Nouvel Observateur se suma al que ahir el principal diari alemany, Frankfurter Allgemeine, també va donar a l'exconseller. Sota el titular “El conflicte català davant el Tribunal de Comptes espanyol”, els alemanys, que reafirmen la figura de Mas-Colell com un economista i professor “reconegut internacionalment”, expliquen com s’ha vist “embolicat” en la persecució del procés independentista, així com el suport que ha rebut de 33 premis Nobel i la resolució del Consell d’Europa feta pública aquesta setmana. 

Dimarts que ve, Andreu Mas-Colell podria perdre-ho tot. No només la seva fortuna, també la seva casa i la pensió”. Així comença l’article del Frankfurter sobre la persecució de l’exconseller per part de la justícia espanyola. A la peça, expliquen com Mas-Colell, “que ha ensenyat a les Universitats de Harvard i Berkley i després va liderar el Consell Europeu d’Investigació”, es presentarà davant el Tribunal de Comptes el dia 29 (el seu 77è aniversari), juntament “amb 38 catalans més” per conèixer la suma de diners que hauran de pagar. Tal com apunta el diari, la xifra podria arribar als deu milions d’euros. 

L’article també explica com, entre altres, els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont estan acusats de destinar fons públics a promoure la independència de Catalunya entre 2011 i 2017. “Si no paguen, els seus béns poden ser confiscats en poques setmanes”, afirma el Frankfurter.