33 premis Nobel d’Economia tanquen files amb Andreu Mas-Colell

Alba Solé Ingla
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dimarts, 22 de Juny 2021. elnacional.cat

Andreu Mas-Colell

Un grup de 33 premis Nobel d'Economia i altres economistes destacats han escrit un article per defensar l'exconseller Andreu Mas-Colell. El motiu és que el mes passat el Tribunal de Comptes va posar al centre de les seves investigacions l'acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017 per suposades despeses relacionades amb el procés independentista, i l'òrgan fiscalitzador va assenyalar personalment més d'una trentena de persones, entre les quals els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i molts altres exconsellers com Raül Romeva, Jordi Turull i Andreu Mas-Colell.

Els firmants asseguren estar "profundament preocupats per les notícies i la situació del professor Andreu Mas-Colell, un dels economistes espanyols més coneguts i respectats" i recorden tota la trajectòria professional de l'exconseller, que inclou ser catedràtic de la Universitat de Harvard, editor d'Econometrica i secretari general del Consell Europeu d'Investigació.

Els premis Nobel tenen clar que el procediment del Tribunal de Comptes "pot tenir conseqüències financeres desastroses per al professor Mas-Colell" i recorden que qualsevol apel·lació que es vulgui fer "pot portar anys i, mentrestant, l'acusat hauria de presentar una garantia financera per la quantitat total de qualsevol multa especificada". "El professor fa front a la perspectiva que es confisquin tots els seus béns", lamenten els firmants. 

En la mateixa línia, els premis Nobel i els economistes descriuen Andreu Mas-Colell com una "persona de la màxima integritat" i "dedicada al bé públic". Destaquen també que "Espanya va ser molt afortunada que un economista de la capacitat i la talla del professor Mas-Colell estigués disposat a dedicar-se al servei públic".

Aquests són tots els firmants de la carta (els que porten un asterisc són els premis Nobel): Philippe Aghionc, George Akerlof*, Manuel Arellano, Orazio Attanasio, Robert Aumann*, Abhijit Banerjee*, Richard Blundell, Partha Dasgupta, Angus Deaton*, Eddie Dekel, Mathias Dewatripont, Peter Diamond*, Esther Duflo*, Eugene Fama*, Ernst Fehr, Drew Fudenberg, Jordi Galí, Pinelopi Goldberg, Jean-Michel Grandmont, Rachel Griffith, Lars Hansen*, Oliver Hart*, James Heckman*, Elhanan Helpman, Bengt Holmstrom*, Dale Jorgenson, Daniel Kahne-man*, Mervyn Kingc, Michael Kremer*, Finn Kydland*, Eric Maskin*, Daniel McFadden*, Robert Merton*, Paul Milgrom*, Stephen Morris, Roger Myerson*, Edmund Phelps*, Christopher Pissarides*, Paul Romer*, Alvin Roth*, Myron Scholes*, Amartya Sen*, Robert Shiller*, Christopher Sims*, Robert Solow*, Hugo Sonnenschein, Michael Spence*, Joseph Stiglitz*, Guido Tabellini, Richard Thaler*, Jean Tirole*, Robert Wilson* i Fabrizio Zilibotti.

Altres mostres de suport

Precisament aquest diumenge, l'Associació Econòmica Europea va emetre un comunicat per mostrar la seva solidaritat amb l'exconseller. Mas-Colell va ser president d'aquesta organització, que va voler expressar les seves esperances en una "resolució positiva" de l'assumpte.

L'associació va dir que Mas-Colell és un dels acadèmics més influents de la professió econòmica, mentor de joves economistes i amb una "distingida" carrera investigadora a Europa i als Estats Units. Va afegir que l'exconseller s'ha comportat sempre amb esperit de servei indestructible i "amb el més alt nivell d'integritat". Paral·lelament, la setmana passada es va iniciar una campanya a Change.org perquè retirin les acusacions contra Mas-Colell.

 

Foto principal: L'exconseller Andreu Mas-Colell / Sergi Alcàzar

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat